Vicepremier Petra De Sutter wil dat ook België Palestina erkent als onafhankelijke staat.© BELGA

“We moeten volgen”: verschillende regeringspartijen willen dat ook België Palestina erkent

Het kernkabinet van de federale regering komt woensdag om 12.30 uur bijeen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. Nu Noorwegen, Spanje en Ierland hebben aangegeven Palestina als staat te zullen erkennen, zal daar ook het Belgische standpunt besproken worden. Verschillende regeringspartijen willen alvast dat België het Noorse voorbeeld volgt.

jvh
Bron: BELGA

“België heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld qua mensenrechten en voor rechten van de Palestijnen in het bijzonder”, zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen). “Het regeerakkoord schuift duidelijk de ‘tijdige erkenning van de Palestijnse staat’  naar voren. Dat is nu.”

De verwachting is dat vooral MR zich zal blijven verzetten tegen een Belgische erkenning van een Palestijnse staat. “MR heeft ons regeerakkoord ook meegetekend”, zegt De Sutter daarover. “Nu in Europa steeds meer stemmen opgaan om Palestina te erkennen, lijkt de MR weg te kijken van al het leed.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vindt dat België Palestina moet erkennen als staat. “Na 9 juni komt het parlement weer samen. Dringend werk van maken. Ook België moet volgen”, klinkt het.

Gennez: “Tijd voor actie, en wel meteen”

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) breekt een lans voor de erkenning van Palestina. “Na ons bezoek aan Jordanië en de Westelijke Jordaanoever vorige week, en de gesprekken die ik heb gevoerd met lokale middenveldorganisaties, VN-vertegenwoordigers en leden van de Palestijnse Autoriteit, is het eens te meer duidelijk dat het tijd is voor actie. En wel meteen. Vandaag zal ik pleiten voor de erkenning van de Palestijnse staat op de kern”, luidt het.

Gennez vindt het belangrijk dat België, “samen met gelijkgezinde Europese landen als Noorwegen, Spanje, Ierland, Portugal en Slovenië, en de hele internationale gemeenschap”, een signaal stuurt “dat dit zo niet verder kan, dat er terug moet worden nagedacht over een duurzame oplossing, dat een soevereine Palestijnse staat wél een toekomst heeft en dat we zullen blijven ijveren voor een onderhandelde tweestatenoplossing”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verzet MR

Het is niet de eerste keer dat de erkenning van Palestina op de tafel van de kern ligt. Tot nu toe stond de MR niet te springen voor een onmiddellijke erkenning. Vorige maand nog verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) dat de discussie binnen de regering zou worden voortgezet om de context te bepalen waarbinnen België “op het juiste moment en in overleg met Europese partners” Palestina zal erkennen, “zoals bepaald in het regeerakkoord”.

In de Kamer liet Lahbib noteren dat België Palestina zal erkennen, “dat is de richting die de geschiedenis uitgaat”, luidde het. Maar “een onmiddellijke erkenning zou enkel symbolisch zijn. Symbolen zijn belangrijk, maar in de huidige dramatische toestand kunnen we daar geen genoegen mee nemen.” Aan MR-zijde blijft men de nadruk leggen op het werk op het terrein en de concrete rechten van de Palestijnen.

In elk geval zou het opmerkelijk zijn mocht de regering alsnog de erkenning vandaag beslissen. Ze heeft vorige week haar laatste ministerraad afgewerkt. Binnen minder dan drie weken vinden de verkiezingen plaats, dus wordt de regering verondersteld bij haar beslissingen voorzichtigheid aan de dag te leggen en dus enkel de hoogstnodige knopen doorhakt. De Kamer is weliswaar nog niet officieel ontbonden, maar is vorige week wel de laatste keer samengekomen voor de stembusslag van 9 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer