© rr

Druk in regering neemt toe, maar MR ligt dwars: kernkabinet buigt zich vandaag over erkenning Palestina

Zowel groenen en socialisten als CD&V vragen dat ons land Palestina eenzijdig erkent. Dat leggen zij woensdagmiddag ook met zoveel woorden op tafel tijdens het kernkabinet. De druk op premier De Croo en MR neemt toe.

Pieter Lesaffer

Toen premier Alexander De Croo (Open VLD) eind november een bezoek bracht aan de buitengrens van Gaza in Rafah, viel op dat hij daar niet pleitte voor een onmiddellijke erkenning van Palestina. Zijn Spaanse evenknie Pedro Sanchez, met wie De Croo meereisde, sprak zich daar op hetzelfde moment net wel voor uit. Bij De Croo was toen te horen dat zoiets contraproductief zou werken, en dat zoiets enkel op lange termijn heilzaam is.

Een halfjaar later voegt Sanchez de daad nu bij het woord. Net als Ierland en Noorwegen kondigde hij woensdag de effectieve erkenning van Palestina door Spanje aan. Dat verhoogt meteen ook de druk op De Croo om hetzelfde te doen.

Boosdoener MR

De zaak wordt woensdagmiddag meteen ook op het kernkabinet besproken. De timing is toevallig, omdat dit punt vrijdag al op de agenda stond, maar is uitgesteld tot woensdag. Groen, Ecolo, Vooruit en PS herhalen hun vraag dat België Palestina onmiddellijk erkent. Vooruit-minister Caroline Gennez noemt dat in de aanloop naar de Kern “een historische kans”. Ook CD&V schaart zich daar openlijk achter. Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is de erkenning van Palestina “een noodzakelijke voorwaarde voor een duurzame oplossing in het conflict in het Midden-Oosten.”

“Nu steeds meer stemmen in Europa opgaan om Palestina te erkennen, lijkt de MR weg te kijken van al het leed”

Petra De Sutter

Vicepremier (Groen)

Daarmee staan vijf coalitiepartners tegenover de liberalen van Open VLD en MR. Op het kabinet van premier De Croo is te horen dat de Vlaamse liberalen de discussie op de Kern afwachten. Groen-vicepremier De Sutter wijst woensdag op X met de vinger naar MR als grote boosdoener die de erkenning van Palestina tegenhoudt. “Nu steeds meer stemmen in Europa opgaan om Palestina te erkennen, lijkt de MR weg te kijken van al het leed”, aldus De Sutter. Zij verwijst ook naar het regeerakkoord waarin letterlijk staat dat de regering werkt “aan de mogelijke en tijdige erkenning van de Palestijnse staat”.

Ook CD&V schaart zich nu voor het eerst openlijk achter een erkenning van Palestina. Het standpunt van de partij is opgeschoven naarmate het geweld blijft duren.

Symboliek

Bij de MR is te horen dat die vraag voor een onmiddellijke erkenning louter is ingegeven door verkiezingskoorts bij de linkse partijen. “En ik vrees dat dit nog zal doorgaan tot 9 juni”, is bij de Franstalige liberalen te horen. Zij verwijzen voor hun standpunt naar een reactie van de MR-minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib eind april in de Kamer.

Lahbib zei toen dat een Belgische erkenning van Palestina voor haar het einddoel is, maar niet nu op korte termijn. “Een onmiddellijk erkenning zou enkel maar symbolisch zijn”, aldus Lahbib in de Kamer. “Dat zou geen verschil maken aan de dramatische toestand op het terrein.” En ze voegde eraan toe: “Het is een kostbare hefboom die we maar één keer kunnen inzetten.” Bij MR is ook te horen dat België nu tijdelijk voorzitter is van de Europese Unie, en dat ons land dit moet gebruiken om een breder draagvlak te vinden in de EU.

“Een onmiddellijk erkenning zou enkel maar symbolisch zijn. Het is een kostbare hefboom die we maar één keer kunnen inzetten”

Hadja Lahbib

Minister van Buitenlandse Zaken (MR)

Het ziet er niet naar uit dat er woensdagmiddag al een beslissing in de ene of andere richting zal vallen. Maar dat de druk op De Croo en ook op de MR toeneemt om het voorbeeld van Spanje, Ierland en Noorwegen te volgen, is wel duidelijk. Al heeft De Croo zich enkele weken geleden op Europees niveau nog teruggetrokken uit deze groep landen die een snelle erkenning willen – of ‘zich onthouden’, afhankelijk van de interpretatie. Als het van een meerderheid van zijn regering afhangt, draait hij dat in ieder geval onmiddellijk terug.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer