Direct naar artikelinhoud
NieuwsVRT

‘Samenwerken met iemand die 13 miljoen vroeg, zou merkwaardig zijn’: VRT-CEO sluit terugkeer van De Pauw op VRT uit

Frederik Delaplace, VRT CEO.

Voor Bart De Pauw lijkt er geen toekomst meer op de VRT. Dat liet CEO Frederik Delaplace uitschijnen in Terzake. ‘Opnieuw samenwerken zou bijzonder merkwaardig zijn.’

Mocht er nog hoop bestaan bij Bart De Pauw om in de toekomst een rol van belang te spelen bij de openbare omroep, dan drukte Delaplace die tijdens Terzake de kop in. “Het zou bijzonder merkwaardig zijn dat de gedelegeerd bestuurder van een publieke omroep opnieuw gaat samenwerken met iemand die kortgeleden nog 13 miljoen schadevergoeding vroeg van dit huis.”

Delaplace kwam in het programma uitleg verschaffen over de commotie rond de documentaire over de zaak-De Pauw, die eerst werd uitgesteld maar intussen toch is uitgezonden. In de commissie Media van het Vlaams Parlement kwam donderdag veel kritiek op de manier waarop Delaplace eigenhandig optrad.

De VRT-CEO ontkende dat de gesprekken met De Pauw, in de twee maanden voor de beslissing, onder voorwaarden verliepen: dat excuses van De Pauw gekoppeld waren aan het weghalen van bepaalde passages uit de docu. “Anders waren we er niet aan begonnen”, zei Delaplace.

‘Gesprekken aan de gang’

Er kwam de afgelopen dagen veel kritiek op het feit dat de slachtoffers zo laat betrokken werden. Dat heeft volgens Delaplace te maken met het feit dat de VRT eerst zeker wilde zijn dat mogelijke excuses van De Pauw “gemeend” en “waardevol voor de slachtoffers” waren.

Pas laat in het proces zou die zekerheid verworven zijn, waardoor de reeks uit het uitzendschema werd gehaald om de gesprekken “alle kansen te geven” en “toenadering te vereenvoudigen”. Delaplace geeft toe dat het tegenovergestelde resultaat bereikt is, al stelt hij dat er momenteel gesprekken aan de gang zijn tussen beide partijen. Daar is de VRT niet bij betrokken.

“Het zijn geen makkelijke dagen, niet voor mij en niet voor de organisatie”, stelde Delaplace. Een ontslag is volgens hem niet aan de orde, ook de vlammende e-mail van drie (ex-)medewerkers over problemen op de redactie Jong veranderen daar volgens hem niks aan. Delaplace betreurt dat de mail een beeld creëert van een VRT die hij “niet kent”.