Joost Klein is inmiddels terug in Nederland, maar blijft zwijgzaam.
Foto: AP

Politieonderzoek naar Joost Klein is afgerond: waarschijnlijk pas in juni beslissing over mogelijke vervolging

De Zweedse politie heeft het onderzoek naar Joost Klein afgerond, maar zal het dossier wellicht pas begin juni over kunnen dragen aan het Openbaar Ministerie. Dat meldt de Zweedse politie aan de Zweedse omroep SVT. Het Openbaar Ministerie moet dan beslissen of er verdere actie ondernomen wordt tegen de Nederlander.

Wat weten we tot nu toe?
  • Joost Klein, de Nederlandse kandidaat in het Eurovisiesongfestival, maakt na de halve finale van donderdag een dreigende beweging naar de camera. Hij wenste niet gefilmd te worden.
  • De cameravrouw dient een klacht in en Klein wordt verhoord door de Zweedse politie.
  • "Hij raakte de cameravrouw niet aan", reageert de Nederlandse omroep AVROTROS. Noel Curran van Songfestivalorganisatie EBU zegt dat de cameravrouw een ander verhaal heeft.
  • Klein wordt gediskwalificeerd. Hij is een van de favorieten en mag niet in actie komen op de finaleavond. AVROTROS vindt de beslissing van EBU "buitenproportioneel" en tekent protest aan.

Joost Klein is al verhoord door de Zweedse politie, maar werd nog niet aangehouden. Nu het politieonderzoek beëindigd is, moet het Openbaar Ministerie in Zweden beslissen of Klein al dan niet vervolgd zal worden.

"Dat zal waarschijnlijk begin juni gebeuren", zegt Emil Andersson, hoofd van het onderzoeksteam van de politie in Malmö, aan Aftonbladet. "Normaal gesproken hebben we een verwerkingstijd van ongeveer 6 tot 8 weken, maar in dit geval hebben we gebruik gemaakt van een juridisch proces dat versnelde vervolging heet."

Die versnelde vervolging was mogelijk omdat het bewijsmateriaal "goed" is in combinatie met het feit dat het "geen ernstig" misdrijf is. Door die procedure zou Klein ook al een voorlopige datum hebben gekregen waarop zijn zaak wordt behandeld.

Andersson voegt daar nog aan toe dat de Zweedse politie verwacht dat Klein vervolgd zal worden.

Troostprijs voor Klein: 'Europapa' ondanks alles erg populair

Hoewel Joost Klein vanwege zijn diskwalificatie niet te zien was in de grote songfestivalfinale van zaterdag, doet zijn nummer 'Europapa' het bijzonder goed op Spotify. Het is zelfs 1 van de 3 songfestivalnummers in de Spotify-rangschikking van de 50 nummers die op dit moment wereldwijd het meest beluisterd worden.

'Europapa' staat er op plaats 25. 'The code' van winnaar Nemo (Zwitserland) staat op plaats 17 en 'Rim tim tagi dim' van Baby Lasagna (Kroatië), die 2e werd in de finale, staat op plaats 45.

In België was 'Europapa' gisteren zelfs het meest beluisterde nummer. 'The code' en 'Rim tim tagi dim' volgden in ons land respectievelijk op plaats 2 en plaats 12.

Klein ondertussen terug thuis

De zanger mocht wel al terugkeren naar Nederland. Hij vertrok gisteren met een privévliegtuig op Roskilde Airport in Denemarken en landde samen met zijn manager rond 18.10 uur op Lelystad Airport. Daar werd hij gespot door journalisten van RTL Boulevard, die Klein zagen vertrekken in een geblindeerd voertuig.

Klein reisde niet mee met de rest van de Nederlandse delegatie, zoals AVROTROS gisteren bekend maakte. Collega's Appie Mussa (de blauwe vogel in de act) en Martijn van Eijzeren, beter bekend als Stuntkabouter, volgden de delegatie wel.

Appie Mussa (l) en Joost Klein gingen apart naar huis.
Foto: Belga

Gisteren was de zanger doorheen de dag dus wel nog in Zweden, maar hij liet zich de hele dag niet zien aan pers en publiek. Hij verbleef op hotel in Malmö.

Een journaliste kon Klein wel spotten in zijn hotel. Ze wilde weten wat er exact gebeurd was.

Klein, die een koptelefoon en zonnebril droeg, stapte naar de lift en reageerde enkel met "fijne dag nog". Vervolgens drukte hij speels op zowat alle liftknoppen. Een absurde situatie, maar het typeert Klein helemaal.

Bekijk: Zweedse reporter spot Klein die de lift neemt

Appie Mussa haalt uit naar EBU

Klein houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar, in tegenstelling tot Appie Mussa. Die postte een video voor zijn 1,2 miljoen volgers op de app TikTok.

"'Europapa' wordt veel te groot jongens, wat gaan we eraan doen”, zegt Mussa in een video. "Wacht, wat heeft hij (Joost Klein, red.) gedaan? Bijna niets? Diskwalificatie!"

Vervolgens vraagt een andere stem naar Israël. "O, je bedoelt al die onschuldige mensen. Die kunnen blijven, die kunnen doorgaan."

Met de video verwijst Mussa naar de omstreden deelname van Israël en de houding van EBU. Rusland werd in 2022 uitgesloten op het Songfestival door de oorlog in Oekraïne. Rusland viel Oekraïne aan op 24 februari 2022.

Israël werd niet uitgesloten, terwijl er een oorlog woedt in de Gazastrook. De Palestijnse terreurgroep Hamas lanceerde op 7 oktober een grootschalige aanval op Israël. Israël sloeg terug met bombardementen en een grondoffensief in Gaza. 

Meest gelezen