Ook het stadje Gatumba, even ten westen van Bujumbura, staat blank.
Foto: Belga

Meer dan 100.000 mensen ontheemd door overstromingen en aardverschuiving in Burundi

In het Centraal-Afrikaanse land Burundi hebben meer dan 100.000 mensen hun woonst moeten verlaten door overstromingen. Enkele wijken van de stad Bujumbura staan onder water, maar ook delen in het zuidoosten van het land staan blank. In de provincie Rumonge, ten zuiden van Bujumbura, zijn 2.500 mensen ontheemd na een aardverschuiving.

Het regent al sinds september aan een stuk door in Burundi. Normaal kent het land twee regenseizoenen: een van september tot januari en een van maart tot mei. Dat er dit jaar geen droog seizoen zit tussen de 2 regenseizoenen heeft wellicht te maken met het weerfenomeen El Niño, waardoor het warmer is in Centraal- en Oost-Afrika.

In heel Oost-Afrika zijn de afgelopen weken minstens 71 doden gevallen door overstromingen: 58 in Tanzania en 13 in Kenia.

Het hoofd van de Civiele Bescherming in Burundi heeft gewaarschuwd dat het waterpeil van het Tanganyikameer enorm hoog staat. Het is van 1964 geleden dat het water in het meer zo hoog stond. 

Burundi is een van de armste landen ter wereld. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het een van de 20 meest kwetsbare landen voor klimaatverandering.

Meest gelezen