Weyts neemt juridische stappen tegen sluiting snelwegparking: “Anders moeten vrachtwagenchauffeurs overnachten op pechstrook, op afritten of in dorpskernen”

© dji/isopix

Peter Velle, CD&V-burgemeester van Oudenburg, houdt de snelwegparking langs de E40 in Westkerke ’s nachts gesloten. De parking, die nu dicht is wegens werken, zou maandag opnieuw opengaan, maar volgens de burgemeester is de beveiliging er onvoldoende. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert misnoegd en zegt juridische stappen te ondernemen. “We kunnen niet anders”, zegt hij aan VTM Nieuws. “Anders gaan de vrachtwagenchauffeurs moeten overnachten op de pechstrook, op afritten en in dorpskernen.

mtm

Volgens minister Weyts is er bij afspraken rond de problematiek van de transmigranten op snelwegparkings afgesproken dat de parking in Westkerke er een zou zijn voor langparkeren. Vrachtwagens zouden er dus ’s nachts kunnen blijven staan.

Er zou in voldoende beveiligingsmaatregelen worden voorzien. Volgens minister Weyts zijn die meer dan nagekomen: er zijn hekken geplaatst en is er permanente bewaking voorzien. “We hebben in Westkerke grote investeringen gedaan. We hebben één miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de parking en extra beveiligingsmaatregelen”, luidt het.

“Op zoek naar verkiezingsthema”

Burgemeester Velle zegt dat er niet genoeg is gedaan qua beveiliging. “De situatie op het terrein laat het niet toe”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De parking was een maand gesloten voor werken. Volgens Velle is er qua beveiliging niets gebeurd, op het aansluiten van de kabel van een camera na. Bij de werken is enkel de capaciteit van de parking uitgebreid, zei de burgemeester op de radio.

Minister Ben Weyts reageert misnoegd en ziet er een politiek spel in. “Men wil een project dat volledig conform de afspraken is uitgevoerd bij voorbaat geen kansen geven”, zei hij in ‘De Ochtend’. “Dit getuigt toch niet van behoorlijk bestuur. Blijkbaar is men kort voor de gemeenteraadsverkiezingen op zoek naar een verkiezingsthema.”

“Begrijp dat het vervelend is voor de minister”

Velle zegt dat zijn besluit genomen is na overleg met de politiediensten, de gouverneur en nadat hij de tegenargumenten van Weyts had gehoord. “Afspraken en beloften op federaal en Vlaams niveau zijn één ding. De realiteit en oplossingen op het terrein zijn iets helemaal anders”, aldus Velle donderdag op Facebook. “Als ik daarvoor zorg draag en een weloverwogen, moeilijke beslissing neem, dan is dat géén foert-mentaliteit, geen onzorgvuldig bestuur en geen politiek spel. Zo’n beslissing neem je niet lichtzinnig om iemand te pesten. Ik begrijp dat ze vervelend is voor de minister en de transportsector, maar ik ben - gelukkig maar - noch minister noch voorzitter van de transportsector.”

“Jambon moet orde op zaken stellen”

De socialistische transportvakbond BTB hekelt dat de snelwegparking in Westkerke ‘s nachts gesloten zal blijven. “Na de werken gaat de parking in Westkerke eindelijk weer open, maar enkel overdag. Weer een halve maatregel! Minister Jambon moet orde op zaken stellen”, zegt BTB via Twitter. De vakbond vraagt “veilige parkings voor chauffeurs, overdag en ‘s nachts”.

“Die werken zijn nu uitgevoerd, en nu gaat men de parking openen, maar enkel overdag”, voegt John Reynaert van BTB toe. “Betreuren is niet de boodschap”, richt hij zich tot minister van Binnenlandse Zaken Jambon. “Je moet eieren leggen, niet kakelen.”

Transportfederatie: “Dit kan niet”

Ook transportfederatie Febetra reageert misnoegd op het nieuws. De parking was net bedoeld om chauffeurs ‘s nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, klinkt het. “Dit is weer een streep door de rekening”, zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. “We vinden het niet kunnen dat een parking die gebouwd is om chauffeurs ‘s nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, dan toch gesloten wordt door een beslissing van de burgemeester.”

Febetra en de collega’s van Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR zitten deze voormiddag samen voor eerder gepland overleg over de materie met de bevoegde ministers, zegt De Maegt. Het overleg vindt plaats op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zal er zijn, kinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen