Onder meer zangeres Charlotte Adigéry en schrijver Tom Lanoye hekelen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival.

Ook Belgische cultuursector spreekt zich uit tegen Israëlische deelname aan Eurovisiesongfestival

Bijna 200 mensen uit de Belgische cultuursector roepen in een open brief op om Israël te weren van het Eurovisiesongfestival. Onder meer zanger Daan, zangeres Charlotte Adigéry en schrijver Tom Lanoye hebben de brief ondertekend. In Zweden en Nederland werden eerder al gelijkaardige oproepen gelanceerd.

Ook Johannes Genard, Brihang en Flip Kowlier ondertekenden de open brief. Ze "klagen het eindeloze geweld aan dat Israël aanricht in Gaza" en vinden het onbegrijpelijk dat het land mag deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. "Het Israëlische leger heeft meer dan 31.000 Palestijnen gedood, onder wie 13.000 kinderen", luidt het onder meer. 

Met de open brief schaart de Belgische cultuursector zich achter een gelijkaardige oproep in Zweden die door meer dan 1.000 artiesten, kunstenaars en cultuurmedewerkers wordt ondersteund.

Vorige week riepen Nederlandse artiesten hun kandidaat Joost Klein ook al op om niet naar het Songfestival te gaan wegens de oorlog die Israël voert in Gaza. "Ik denk dat de brief niet aan mij had gericht moeten zijn", reageerde Klein. "Ik ben slechts een klein onderdeeltje van de machine."

Waarom wordt Israël niet uitgesloten?

De European Broadcasting Union (EBU) dat het Songfestival organiseert heeft aangegeven dat het Israël niet zal uitsluiten. Ten eerste is het Songfestival een niet-politiek evenement en ten tweede is het niet de Israëlische regering, maar de Israëlische openbare omroep die lid is van de EBU. En die omroep voldoet aan alle voorwaarden om deel te nemen.

De VRT liet weten dat de openbare omroep het standpunt van de EBU volgt en benadrukte ook de verbindende rol van het muziekfestival voor kijkers en luisteraars van over heel de wereld. 

Dubbele moraal

De verklaringen van de EBU en de VRT over waarom Israël mag deelnemen aan het Songfestival volstaan niet voor de ondertekenaars. Ze hebben het over een "dubbele moraal", want "in 2022 kon de EBU wel een politieke beslissing maken toen ze Rusland uitsloot van het festival door de invasie in Oekraïne". 

"Plots claimen dat het festival 'niet-politiek' is, laat bovenal zien dat de openbare omroep nog liever een staat die 31.000 moorden op zijn geweten heeft in alle rust een podium biedt, dan dat ze een signaal zou willen maken tegen al die gruwel."

De brief eindigt met een duidelijke oproep: "Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om op hun beslissing terug te komen, om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024."

Meest gelezen