Karim Khan, de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Foto: AP.

Republikeinse senatoren sturen intimiderende brief naar Internationaal Strafhof om géén aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen Netanyahu

Een groep Amerikaanse Republikeinse senatoren heeft een brief gestuurd naar Karim Khan, de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat schrijft het nieuwsmedium Zeteo, dat de hand kon leggen op de brief. Daarin dreigen de senatoren met sancties als het ICC een internationaal aanhoudingsbevel zou uitvaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Komt er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hooggeplaatste functionarissen, zoals minister van Defensie Yoav Gallant en legerchef Herzi Halevi?

Al wekenlang wordt gespeculeerd over mogelijke plannen van het Internationaal Strafhof in Den Haag om zo'n aanhoudingsbevel uit te vaardigen. Niet alleen tegen de Israëlische functionarissen trouwens, ook tegen Hamas. 

Bij Hamas zou het gaan om oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de aanval van 7 oktober op Israël. Bij Israël zou de nadruk liggen op het gebrek aan humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza en op het aanhoudende geweld, waarbij wordt aangehaald dat Israël verzaakt aan zijn plicht om de burgerbevolking te beschermen.

Internationale druk

De kwestie heeft de voorbije weken geleid tot stijgende nervositeit in Israël. Tegelijk zou al veel internationale druk - van Israël en zijn voornaamste bondgenoot, de Verenigde Staten, maar ook van andere G7-landen - zijn uitgeoefend om niét over te gaan tot het uitvaardigen van de aanhoudingsmandaten. 

Die druk neemt soms ernstige vormen aan, gaf het ICC afgelopen vrijdag zelf aan. Het hof achtte het nodig om op X een ongeziene oproep te doen om een einde te maken aan de intimidatie van zijn personeel.

In de mededeling vroeg openbaar aanklager Karim Khan dat de "intimidatie en represailles" en pogingen om ICC-personeel te "belemmeren of intimideren" onmiddellijk ophouden.

Timing is niet toevallig

De timing van de opvallende omroep van Karim Khan was niet toevallig, zegt Zeteo, het nieuwsmedium van de Brits-Amerikaanse journalist Mehdi Hasan.

Een week voordien zou hij een brief hebben ontvangen van een groep van 12 Amerikaanse senatoren van de Republikeinse Partij. Het gaat om invloedrijke politici: bij de ondertekenaars zijn Ted Cruz, Marco Rubio en Mitch McConnell.  

Zeteo kon de hand leggen op de brief van de senatoren. De taal die ze in de tekst hanteren, klinkt bepaald intimiderend. "Als u een aanhoudingsbevel uitvaardigt tegen de Israëlische leiders, zullen we dat niet alleen interpreteren als een bedreiging van de soevereiniteit van Israël, maar ook van die van de Verenigde Staten", schrijven ze.

"De VS zal geen politieke aanvallen van het ICC op zijn bondgenoten tolereren. Neem Israël in het vizier en we zullen u in het vizier nemen. Als u doorgaat met de stappen waarvan sprake, zullen we een einde maken aan alle Amerikaanse steun voor het ICC, medewerkers sanctioneren en u en uw familieleden weren uit de Verenigde Staten. U bent gewaarschuwd."

Israël en de Verenigde Staten erkennen het ICC niet. Maar dat neemt niet weg dat een arrestatiebevel tegen hooggeplaatste Israëlische regeringsfunctionarissen een enorme morele nederlaag zou betekenen. Netanyahu zou dan in de rij komen te staan van gewezen president Omar al-Bashir van Soedan en de Russische president Vladimir Poetin, andere politieke leiders die zijn aangeklaagd op het moment dat ze in functie waren of zijn.

Wat is het Internationaal Strafhof?

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (International Criminal Court of ICC) kan individuen vervolgen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of genocide. Het hof moet een beroep doen op zijn 124 lidstaten om verdachten te arresteren wanneer die zich op hun grondgebied bevinden.

Veel landen, waaronder de VS, Israël, Rusland en China erkennen het Internationaal Strafhof niet. De Palestijnse Gebieden zijn sinds 2015 wel lidstaat van het ICC.

Bekijk: Inge Vrancken over de geruchten over aanhoudingsmandaten ("Terzake", 29/04/24)

Videospeler inladen...

Meest gelezen