Direct naar artikelinhoud
Leger

Honderden Amerikaanse tanks en voertuigen aangekomen in Antwerpse haven

Een lading Amerikaanse tanks en andere legervoertuigen is aangekomen in de haven van Antwerpen. Ze zijn onderweg naar Polen en gaan van daaruit naar verschillende Oost-Europese landen die grenzen aan Rusland. Sinds de annexatie van de Krim hebben de Amerikanen en de NAVO weer meer militairen gelegerd in de regio.

De haven van Antwerpen is gedurende enkele dagen de poort naar Europa voor de aankomst van een gepantserde Amerikaanse legerbrigade. Een eerste schip met meer dan 800 voertuigen is vrijdag in Antwerpen aangekomen.

Het uitladen was voor gisteren en vandaag voorzien. Twee andere schepen zullen nog volgen om in totaal 2.500 voertuigen - onder meer de zware M-1 Abram tank - naar Europa over te brengen als versterking van de oostelijke flank van de NAVO.

Materieel

Het materieel zet nadien koers naar Polen, de eindbestemming. Het personeel, meer dan 3.000 mannen en vrouwen, wordt hoofdzakelijk per vliegtuig aangevlogen.

De Belgische strijdkrachten verzekeren de veiligheid bij de ontlading en escorteren de Amerikaanse militaire konvooien, dit onder het militair commando van de provincie Antwerpen. Deze Amerikaanse legerbrigade lost een gelijkaardige eenheid af (2nd Armored Brigade Combat Team) van dezelfde eerste cavaleriedivisie die sinds negen maanden in Europa is ontplooid. Het initiatief werd in 2014 door de Verenigde Staten genomen na de annexatie van de Krim door Rusland.

Materieel
Beeld VTM NIEUWS