© ATV

Het epicentrum van de brouwcultuur ligt binnenkort in Antwerpse Brouwershuis

Antwerpen -

Het Brouwershuis, dat sinds 1990 gesloten is, wordt een centrum waar de geschiedenis van de Antwerpse brouwcultuur en watervoorziening wordt getoond en een plek om te netwerken, waar ook geëxperimenteerd kan worden met het brouwen van bier.

Patrick Van de Perre

Het Brouwershuis is al jaren een moeilijk dossier met een lange zoektocht naar een nieuwe invulling en partners om het als erfgoed beschermde monument te exploiteren. Nu is er een oplossing. De vzw Brouwershuis Antwerpen, die dankzij het mecenaat van de Antwerpse mouterij Boortmalt, nieuw leven werd ingeblazen, zal het monument een nieuwe bestemming geven.

Het Brouwershuis aan de binnenkant.© Jan Van der Perre

De stad zal, wanneer de restauratiewerken klaar zijn, het Brouwershuis kosteloos ter beschikking te stellen aan de vzw Brouwershuis Antwerpen. Maandag werd een overeenkomst afgesloten met de basisprincipes voor de samenwerking.

“Het Brouwershuis heeft een belangrijke industrieel-archeologische waarde. Deze renovatie moest dus voor ons gepaard gaan met een waardige invulling, zodat ook volgende generaties er kennis mee kunnen maken”

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester

“Het Brouwershuis, dat oorspronkelijk het Waterhuis heette en gebruikt werd voor de waterbedeling in de Nieuwstad, is erfgoed dat we absoluut moeten koesteren. Het heeft een belangrijke industrieel-archeologische waarde. Deze renovatie moest dus voor ons gepaard gaan met een waardige invulling, zodat ook volgende generaties er kennis mee kunnen maken”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

© Jan Van der Perre

Drie dimensies

Het Brouwershuis moet een educatief centrum worden waar mensen met een passie – bedrijven, scholen en particulieren – voor de brouwcultuur kunnen samenkomen. Het wordt ook de thuishaven voor de geschiedenis van de Antwerpse brouwcultuur en watervoorziening.

“De kunst van het brouwen is eeuwenoud en sluit perfect aan bij onze geschiedenis in Antwerpen”

Yvan Schaepman

CEO Boortmalt

Dat het dossier rond het Brouwershuis in een stroomversnelling is gekomen is mede dankzij Boortmalt. Dat is de grootste mouterij ter wereld met een vestiging in de Antwerpse haven. “De kunst van het brouwen is eeuwenoud en sluit perfect aan bij onze geschiedenis in Antwerpen. Water is een belangrijk ingrediënt in het brouwproces en het is voor ons bijzonder om de drie dimensies - bier, geschiedenis en water - te verbinden via het Brouwershuis”, zegt de CEO van het bedrijf Yvan Schaepman.

© Jan Van der Perre

In juni zal er een architect worden aangesteld voor de renovatie van het gedeelte dat door vzw Brouwershuis zal ingenomen worden. De renovatiewerken starten in het voorjaar van 2026, aansluitend op de huidige restauratiewerken aan het historische gedeelte, en zullen ongeveer één jaar duren.

“Indrukwekkende nalatenschap”

Het 16de-eeuwse Brouwershuis ligt tussen de Adriaan Brouwerstraat en de Brouwersvliet. In 1933 werd het Brouwershuis voor het eerst opengesteld als museum. Sinds 1990 was het gesloten voor het publiek in afwachting van een restauratie.

“Het Brouwershuis maakt deel uit van de indrukwekkende nalatenschap van Gilbert van Schoonbeke. Deze 16de-eeuwse ondernemer en stadsontwikkelaar heeft een grote stempel gedrukt op het uitzicht van onze historische binnenstad, met onder meer de Stadswaag en de Graanmarkt als kleppers”, zegt Bart De Wever.

“Het Brouwershuis maakt deel uit van de indrukwekkende nalatenschap van Gilbert van Schoonbeke. Deze 16de-eeuwse ondernemer en stadsontwikkelaar heeft een grote stempel gedrukt op het uitzicht van onze historische binnenstad”

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester

De meest ingrijpende en grootschalige projecten die onder Van Schoonbeke werden gerealiseerd – de afwerking van de Spaanse stadsomwalling en de Nieuwstad met haar drie vlieten – zijn vandaag echter minder herkenbaar.

Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt.© Jan Van der Perre

“Van de stadsomwalling zijn enkel nog beperkte resten zichtbaar, zoals de Kipdorpvest in de Brabantstunnels. En de Nieuwstad maakte gedeeltelijk plaats voor de huidige Brouwersvliet en de eerste dokken van het Eilandje”, aldus de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV