© BELGA

“Liesbeth Homans haalt het niveau van een twittertrol”

Welke toon moeten politici aanslaan op sociale media? Een recente tweetstorm van Liesbeth Homans (N-VA) doet de discussie weer oplaaien.

Jan-Frederik Abbeloos

“Ik zou me schamen in uw geval! … Spaar je tijd en energie voor de arbeidsrechtbank! … U bent duidelijk niet aan uw eerste leugen toe!”

Minister Homans was het voorbije weekend verwikkeld in een bitse discussie op Twitter met de voormalige diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Die had haar ontslag van maart aangevochten bij de Raad van State. De Raad gaat niet in op de vraag tot vernietiging van die beslissing en stuurt het dossier door naar de arbeidsrechtbank.

© Ivan Put

Homans claimde de beslissing op Twitter als een overwinning, maar dat liet Lyubayeva niet passeren. “Kunt u het arrest niet lezen/verstaan of bent u aan het misleiden/neemt u het niet nauw met de waarheid?”, reageerde ze. “Beide opties zijn plausibel en geen wereldschokkend nieuws.”

Waarop de discussie ontspoorde en de verwijten heen en weer vlogen – de bovenstaande zijn van Homans.

“Maak je punt of zwijg!”

Voor de oppositie viel Homans zwaar uit haar rol. “Dit is du jamais vu”, vindt Groen-fractieleider Björn Rzoska. “Zo’n tirade is nergens voor nodig, zeker in een persoonlijk dossier.” “‘Homans haalt het niveau van een ordinaire Twittertrol”, vindt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. “Dat levert haar waarschijnlijk applaus op bij de achterban, maar het is een minister onwaardig. We gaan er niet te veel woorden aan vuil maken.”

Rzoska ontwaart een “kwalijk patroon”. Zo haalde Homans onlangs ook fel uit naar Els Keytsman, de voorzitster van Unia. Toen die een artikel had gepost over de beperkte diversiteit binnen Vlaamse sportclubs, reageerde Homans als door een wesp gestoken. “Maak je punt of zwijg!”, beet ze Keytsman toe.

Die uithalen zijn niet toevallig, meent technologiesocioloog Ben Caudron. “Homans, en ook staatssecretaris Theo Francken (N-VA), weten maar al te goed wie ze aanvallen op sociale media. Een scheldpartij helpt uitstekend om de posities duidelijk te maken. In de peilingen wordt de N-VA, en zeker ook Francken, er niet voor afgestraft. Integendeel.”

Het kind van de rekening is wel het publieke debat, vreest Caudron. Dat verruwt ook zonder politici, maar regeringsleden zoals Homans en Francken “legitimeren de brutaliteit in het debat”, vindt Caudron. Zeker wanneer ze niet zozeer andere politici aanvallen vanuit een ideologisch meningsverschil, maar ‘gewone’ burgers.

Daarom wil Rzoska dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ingrijpt. Net zoals federaal premier Charles Michel (MR) Francken al tot de orde riep over zijn tweets over Artsen Zonder Grenzen (‘Stimuleert mensensmokkel’) en het Maximiliaanpark (#opkuisen), zo moet ook Bourgeois een lijn in het zand trekken, klinkt het. Vlaamse ministers moeten zich volgens de gedragscode immers onthouden van voorbarige communicatie en van persoonlijke standpunten waardoor de regering of een collega in het gedrang komt.

Geen politiek probleem

© Photo News

Maar zelfs met de code in de hand wordt een tweet maar een politiek probleem als de coalitiepartners dat ervan maken. Voorlopig is dat niet zo. Zowel bij CD&V en Open Vld gaat niemand de confrontatie aan. “Geen commentaar”, luidt het bij de andere vices Bart Tommelein (Open Vld) en Hilde Crevits (CD&V). Ook de leiders van hun fracties reageren niet. De verwachting daar is dat Homans – die verre van de populariteit heeft van Francken – zichzelf de dieperik in twittert.

Alleen op de achterbanken klinkt openlijk gemor. “We weten dat Homans graag polariseert en zij weet dat het werkt”, zo zegt Mercedes Van Volcem (Open Vld). Maar de media gaan niet vrijuit, vindt ze. “Ook de kranten haal je eerder met polariserende taal dan met nuance. Zo ontstaat een opbod.”

En wat vindt Bourgeois er nu van? De minister-president hoopt de kwestie vooral snel te kunnen afsluiten. “Ik ga mij niet uitspreken over allerlei discussies op sociale media. Maar laat ons het verleden achter ons laten en een ambitieus diversiteitsbeleid voeren samen met de nieuwe diversiteitsambtenaar.” Homans was niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER