Amerikaans VN-ambassadeur bezoekt streng bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea

© EPA-EFE

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de streng bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Ze drong er bij Pyongyang op aan om “aan de onderhandelingstafel te gaan zitten”.

mtm
Bron: BELGA

Thomas-Greenfield is zondag in Zuid-Korea aangekomen met als doel om de druk op het nucleair bewapende Noord-Korea te blijven uitvoeren.

Het bezoek komt er na een Russisch veto op de VN-Veiligheidsraad tegen de vernieuwing van het mandaat van VN-experts die toezicht houden op de sancties tegen het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

De Veiligheidsraad legde Noord-Korea in 2006 sancties op met betrekking tot het kernwapenprogramma. Die maatregelen werden sindsdien een aantal keren aangescherpt. Sinds 2019 probeerden Rusland en China om die sancties zonder einddatum te versoepelen. China onthield eind maart bij de stemming over de verlenging van de sancties. De andere dertien leden van de VN-Veiligheidsraad stemden voor de verlenging. De VS en Zuid-Korea noemden het veto van Rusland “onverantwoordelijk”. 

“De Verenigde Staten hebben geen vijandige bedoelingen met de Democratische Volksrepubliek Korea”, benadrukte Thomas-Greenfield in de gedemilitariseerde zone (DMZ) die de twee Korea’s scheidt. “We houden de deur open voor een constructieve diplomatie en we staan open voor dialoog. Alles wat Noord-Korea moet doen, is ja zeggen en zich aanbieden aan de onderhandelingstafel.”

Thomas-Greenfield erkende bezorgd te zijn over de banden tussen Noord-Korea en Rusland. In september onmoetten de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar in het Russische Verre Oosten. Kim verklaarde dat de banden met Moskou een van de belangrijkste prioriteiten van zijn land zijn. Begin maart beweerde Zuid-Korea dat Noord-Korea ongeveer 7.000 containers met wapens naar Rusland had verscheept voor de oorlog tegen Oekraïne.

Naast Rusland wil Kim ook de banden met China versterken.

“We dringen er bij Rusland en China sterk op aan om zich terug te trekken en dringen er nogmaals bij Pyongyang op aan om voor diplomatie te kiezen en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten”, aldus Thomas-Greenfield nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen