Meer seks, geweld…en roken: ‘Dodelijke gewoonte genormaliseerd’

Roken in Stranger things. © Netflix

Netflix krijgt kritiek van een antitabaksorganisatie: in zijn reeksen wordt dubbel zoveel gerookt als bij reeksen die traditionele tv-zenders uitzenden.

jvt

Streamingsdiensten zijn niet gebonden aan dezelfde restricties als traditionele zenders. Dat leidt tot meer seks, geweld, vloeken, ...en roken. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Truth Initiative.

De organisatie heeft de 14 populairste programma’s bij kijkers tussen 15 en 24 jaar van verschillende televisieaanbieders vergeleken. Ze stelde vast dat in Netflix-reeksen tabak 319 keer aan bod kwam, dubbel zoveel als bij reeksen die traditionele tv-zenders uitzenden.

Bovenaan de lijst staat Stranger things. In de reeks zijn 182 scènes met sigaretten geteld. Andere Netflix-reeksen zijn Orange is the new Black (45), House of cards (41), Fuller house (22), en de documentairereeks Making a Murderer (20).

Opmars

De steile opmars van streamingdiensten heeft geleid tot een ‘alomtegenwoordige heropkomst van roken op het scherm’, zegt Robin Koval, ceo van Truth Initiative. Volgens hem wordt de dodelijke gewoonte zo ‘genormaliseerd en verheerlijkt bij miljoenen jonge mensen’.

Netflix heeft niet gereageerd op de resultaten zelf. ‘Terwijl streaming populairder is dan ooit, zijn we blij dat roken dat niet is’, zegt een woordvoerder aan Variety. ‘We willen graag meer weten over de studie.’

In het algemeen brengt 79 procent van de reeksen die zijn geanalyseerd roken prominent in beeld. Bij digitale content is tabak opvallend meer aanwezig.

Vroeger

Vroeger waren sigaretten heel gewoon in films. Vaak ging het om product placement van de tabaksindustrie. Zo zou Sylvester Stallone ooit 500.000 dollar hebben gekregen om sigaretten van Brown & Williamson te tonen in vijf van zijn films. Onder druk van antitabaksorganisaties werd later bij het toekennen van een rating rekening gehouden met roken, naast seks en geweld.