© AFP

Alweer raak voor Jonathan Milan: Italiaan sprint onhoudbaar naar derde ritzege in Giro na sterk werk van Belgen Stuyven en Theuns

Jonathan Milan heeft vrijdag de dertiende etappe in de Giro d'Italia (2.UWT) op zijn naam geschreven. De Italiaan van Lidl-Trek was na een biljartvlakke etappe van 179 kilometer tussen Riccione en Cento zoals verwacht de snelste in de sprint en boekte zo zijn derde ritzege in deze Giro.

Vincent Van Genechten

De dertiende etappe kreeg zoals verwacht het eentonige verloop van een sprintdag, al werd dat zestig kilometer voor de finish wel even verstoord. Na een impuls van de Ineos Grenadiers brak het peloton in waaiers. Topfavoriet Milan liet zich daarbij verrassen, maar kon na twintig kilometer achtervolgen weer aansluiten met zijn ploegmaats. Nadien kwam er nog een aanval van de Belg Dries De Pooter, maar die slaagde er niet in de massasprint te voorkomen. 

De spurt zelf werd uitstekend ingeleid door de ploegmaats van Milan. De Colombiaan Fernando Gaviria probeerde met een vroege aanzet zijn concurrenten te verrassen, maar Milan reageerde vlot en haalde het nadien met overmacht. De 23-jarige Italiaanse reus boekte zo de elfde profzege uit zijn carrière. Ook vorig jaar had hij bij zijn groterondedebuut al een Giro-rit gewonnen.

De tweede plaats ging verrassend naar de Pool Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), de Duitser Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious) werd derde. Tim Merlier zat veel te ver en kwam er niet aan te pas in deze sprint. Hij werd uiteindelijk vijftiende.

Rozetruidrager Tadej Pogacar zat in het peloton en blijft aan de leiding van het algemene klassement. Daarin heeft de Sloveen van UAE Team Emirates nog steeds 2:40 voorsprong op zijn eerste achtervolger, de Colombiaan Daniel Felipe Martinez. De Brit Geraint Thomas blijft derde op 2:56. In het puntenklassement heeft paarse trui Milan al een bijna onoverbrugbare voorsprong. Hij telt 284 punten. De Australiër Kaden Groves heeft er 174, Merlier 93.

Zaterdag staat de individuele tijdrit op het programma, over 31,2 kilometer tussen Castiglione delle Stiviere en Desenzano del Garda, aan de oevers van het Noord-Italiaanse Gardameer. De 107e editie van de Giro eindigt op zondag 26 mei in Rome.

“Perfect afgezet”

“Ik ben nog maar eens superblij. En supertrots op de ploegmaats”, genoot de 23-jarige reus in zijn eerste reactie na de hattrick. Milan werd net als bij de vorige massasprints uitstekend geloodst door zijn sprinttrein, met Jasper Stuyven. “Ze hebben me perfect afgezet. We wisten dat we in de laatste bocht naar voren moesten komen met Simone (Consonni, red). Hij moest vierhonderd meter voor de finish zijn lead-out beginnen, en dat is gebeurd. Het was indrukwekkend hoe iedereen zijn rol heeft vervuld. En dit is dan wat er gebeurt.”

Eerder in de etappe had Milan zich nog laten verrassen toen het peloton in waaiers werd gesplitst. Hij zat toen niet voorin door een plaspauze. “Ik was gestopt, zat alweer terug in de groep, maar toch nog achterin. En toen werden er waaiers getrokken. Maar zoals steeds deden de ploegmaats hun werk fantastisch. We gingen volle gas om terug te keren naar de eerste groep, en vanaf dat moment zijn we de hele tijd voorin gebleven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Jonathan Milan (Ita/Lidl-Trek) 179 km in 4u02:03 (gem.: 44.371 km/u)

2. Stanislaw Aniolkowski (Pol) z.t.

3. Phil Bauhaus (Dui)

4. Tim van Dijke (Ned)

5. Hugo Hofstetter (Fra)

6. Fernando Gaviria (Col)

7. Juan Sebastian Molano (Col)

8. Laurence Pithie (NZl)

9. Giovanni Lonardi (Ita)

10. Alberto Dainese (Ita);

Stand:

1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates) 49u24:38

2. Daniel Martinez (Col) 2:40

3. Geraint Thomas (GBr) 2:56

4. Ben O’Connor (Aus) 3:39

5. Antonio Tiberi (Ita) 4:27

6. Romain Bardet (Fra) 4:57

7. Lorenzo Fortunato (Ita) 5:19

8. Filippo Zana (Ita) 5:23

9. Einer Rubio (Col) 5:28

10. Thymen Arensman (Ned) 5:52

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer