Regering moet beslissen over lot van zes Belgische ISIS-jihadisten

© REUTERS

Als er in ons land gesproken wordt over het terughalen van gevangen Syriëstrijders, dan gaat het om zes mannen en 17 vrouwen. Zij zitten vast in kampen in Koerdisch gebied in het noorden van Syrië. Enkelen geven daar regelmatig interviews aan journalisten.

Cedric Lagast en Mark Eeckhaut

De zes volwassen mannen zitten vast in kampen van de Koerdische strijdkrachten. Allemaal hebben ze overigens de dubbele nationaliteit, maar ze zijn wel afkomstig uit België. Ze worden apart gehouden van de Belgische vrouwen én de kinderen, die in aparte kampen zitten. In totaal zouden er 28 Belgische kinderen jonger dan 12 jaar in die kampen zitten.

De twee bekendste gevangen jihadisten zijn Caner Cankurtaran (26) en Hamsa Nmili (28), allebei uit Vilvoorde. “Ik ben gebruikt door ISIS”, zo beweerde Cankurtaran, die zowel de Turkse als de Belgische nationaliteit heeft, vorig jaar nog in een interview met het weekblad Knack. Hij vertrok al in 2012 naar het Turkse Istanbul, waar hij eerst hielp om jihadisten de grens naar Syrië over te steken. Daarna vertrok hij zelf naar Syrië en trouwde er met de Antwerps-Turkse Besime Car (23). Zij zou als politieagent gewerkt hebben voor ISIS.

© Photo News

Cankurtaran zit sinds eind 2017 opgesloten in een Koerdisch gevangenenkamp. Zijn vrouw zit in een ander kamp, samen met een van hun kinderen – hun tweede kind is overleden. “We beseften al een tijdje dat het grondig fout liep bij ISIS. Echt: op het einde wilden we alleen nog met rust gelaten worden. We konden geen video’s meer zien. Iedereen was het stinkende moe. Maar we konden nergens heen.”

Cankurtaran werd in 2016 in Brussel veroordeeld tot 15 jaar cel, omdat hij strijders naar Syrië zou hebben gesmokkeld. Die straf zal hij dus theoretisch moeten uitzitten bij zijn terugkeer in België. Tenzij hij die straf aanvecht, en in verzet een lichtere straf krijgt.

LEES OOK.Wat met Belgische Syriëstrijders: iedereen zegt maar wat, maar wie heeft de oplossing? (N+)

© BELGAIMAGE

Topje van ijsberg

De andere jihadist, Hamsa Nmili, trok in 2013 van Vilvoorde naar Syrië. In de zomer van 2017 vluchtte hij weg bij ISIS, om door de Koerden opgepakt te worden. Hij heeft zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit. Ook hij heeft een Belgische vrouw en twee kinderen, die ook nog in een kamp verblijven. In een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx beweerde Nmili vorig jaar eveneens dat hij veel spijt had. “Waarom heb ik België toch verlaten? Hoe kon ik me toch met ISIS inlaten?”

In totaal trokken er 422 Belgen naar Syrië en Irak, om er zich in het conflict te moeien. Zo’n 130 keerden terug – al zijn er de afgelopen jaren amper nog Syriëstrijders teruggekeerd. Zo’n 142 zouden overleden zijn. Waar de zowat 140 overige Belgen zijn, is onduidelijk. Mogelijk is een deel van hen ook gesneuveld, of worden ze door anderen gevangen gehouden.

Naast de zes mannen hadden de Koerden vroeger overigens nóg twee Belgen in hun cellen zitten. Maar die twee jihadisten, Tarik Jadaoun (29) uit Verviers en Bilal Al Marchohi (23) uit Antwerpen, zijn uitgeleverd aan Irak om daar berecht te worden. Jadaoun is er al tot de doodstraf veroordeeld. Irak is van plan om zulke straffen ook effectief uit te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer