Luister naar

Jan zag zijn dochter naar Syrië vertrekken. 'Ze gaat daar langzaam dood' (vervolg)

Nieuws
Marjon Snel
zaterdag 25 mei 2019 om 03:00
Vrouwen en kinderen afkomstig uit het ‘kalifaat’ van ISIS worden gefouilleerd door Koerdische strijdkrachten. De gesluierde vrouw rechts op de foto is niet Judith.
Vrouwen en kinderen afkomstig uit het ‘kalifaat’ van ISIS worden gefouilleerd door Koerdische strijdkrachten. De gesluierde vrouw rechts op de foto is niet Judith.

Judith wil dan maar een ding: terug naar Nederland. Dat vertelt ze ook aan haar vader. Ze beraamt verschillende ontsnappingspogingen. ‘Een keer, toen ze hoogzwanger was en een keer toen ze nog maar kort daarvoor was bevallen. Met die kindjes achter op een brommer. Bij de laatste ontsnappingspoging liep de man van Judith in een hinderlaag van de Koerden. Het kalifaat was inmiddels gevallen. Hij is toen gevangengezet ergens in Syrië. Judith werd met haar twee kleine kindjes door de Koerden naar kamp Roj gebracht. Sinds januari 2017 zit ze daar vast. Behalve Judith zitten er nog zes andere Nederlandse jonge vrouwen in het kamp. Bijna alle vrouwen hebben jonge kinderen, verwekt door ISIS-strijders. De meeste kinderen in het kamp zijn jonger dan vier jaar oud.’

concentratiekamp

Judith laat haar vader weten dat ze te weinig te eten heeft. Buiten het zicht van de bewakers heeft Judith samen met zes andere vrouwen een vernuftig systeem in elkaar gezet waardoor ze af en toe even stiekem met de buitenwereld kunnen communiceren. Het water dat ze drinken komt uit een bak met groene algen. Judith heeft in het afgelopenhalf jaar een ernstige longontsteking opgelopen en cholera gehad. ‘Judith vertelde dat een van de bewakers de wenkbrauwtjes van haar oudste dochtertje met een aansteker van haar gezicht had afgebrand’, aldus Jan. Hij laat nog een berichtje op zijn mobiel lezen. ‘Iedereen wordt hier psycho’, schrijft Judith. Jan pauzeert even. Zijn ogen lopen stilletjes vol met tranen. Hij knippert een paar keer extra, voordat hij verder vertelt. ‘Ze is zwaar depressief en ernstig vermagerd. Kortgeleden schreef ze dat ze ’s nachts in haar slaap de haren uit haar hoofd trekt. En dat kleintje van haar, die begon ook de haartjes uit haar eigen hoofdje te trekken. Judith heeft haar nu kaal geschoren. “Als wij hier nog langer blijven zitten, dan gaan we misschien wel dood”, schreef ze.’

Jan stuurde in de afgelopen twee jaar zeven keer een brief met een dringend verzoek om hulp naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar voegde hij steeds een update van Judith uit Kamp Roj bij. Behalve een bevestiging van ontvangst, kreeg hij telkens geen enkele inhoudelijke reactie. Op de vraag waarom De Groot geen antwoord krijgt op zijn brieven, meldt de woordvoerder van minister Grapperhaus dat hij niet kan ingaan op individuele gevallen. Jan de Groot: ‘Op dat ministerie werken toch ook ambtenaren die zelf kinderen hebben? Daar moet toch iemand tussen zitten die een hart heeft? Ik voel me een soort Don Quichot die vecht tegen windmolens. Mijn dochter gaat langzaam dood. Als vader ga je helemaal kapot.’

140 kinderen ‘met Nederlandse link’

Behalve Judith zijn er volgens de laatste cijfers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op dit moment nog 134 andere volwassen Nederlanders in Syrië. Ze zijn uit Nederland vertrokken met jihadistische intenties.

Daarbij zijn er 140 kinderen ‘met een Nederlandse link’ die op dit moment op Syrisch grondgebied wonen.

Zij kunnen grofweg worden opgesplitst in drie categorieën: 85 kinderen verblijven net als de kleindochters van Jan de Groot in een Syrisch-Koerdisch kamp op Syrisch grondgebied. 50 kinderen verblijven bij andere jihadistische groeperingen in Noordwest-Syrië en nog eens 35 andere kinderen verblijven elders in Syrië. De toevoeging ‘met een Nederlandse link’, betekent dat tenminste een van de ouders in bezit is van een Nederlands paspoort.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.