Luister naar

Ook met Forum voor Democratie als grootste fractie blijft de Eerste Kamer zichzelf

Nieuws
De komst van Forum voor Democratie als grootste fractie in de Eerste Kamer zal niet leiden tot een ander profiel van de senaat.
Bert van den Braak
maandag 20 mei 2019 om 03:00

Er is wel – mede door de groei van FvD – sprake van enkele opvallende wijzigingen, zoals een sterkere dominantie van de Randstad en de komst van meer zestigplussers.

Van de Eerste Kamerleden die na de verkiezing op 27 mei aantreden, komen er waarschijnlijk 45 of 46 uit de westelijke provincies. Van de eerste 13 leden van FvD komen er liefst elf uit de Randstad. Van alle senatoren wonen er slechts drie in Limburg, al hebben enkele (bijvoorbeeld Petra Stienen) wel een band met die provincie. Ook uit Groningen komen drie leden, uit Overijssel slechts twee.

De Eerste Kamer blijft onverminderd hoogopgeleid. Bij FvD is dat beeld met tien op academisch of hbo-niveau opgeleide leden niet anders. Bij de PVV is één lid lager opgeleid.

Met 33 leden die na 1959 zijn geboren, doet de senaat (letterlijk: vergadering van oudsten) zijn naam ‘eer’ aan. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 55 jaar. Martin van Rooijen (50Plus, 77) wordt de nestor; Nicki Pouw-Verwey (FvD, 28) is het jongste lid. FvD heeft vier zestigplussers én twee veertigminners in de fractie. Er komen vijf oud-bewindslieden in de nieuwe Eerste Kamer (Jorritsma, Knapen, Atsma, Huizinga, Van ­Rooijen). Het aantal oud-Tweede ­Kamerleden is met vijftien hoog; onder hen zijn de oud-fractievoorzitters Boris Dittrich en Paul Rosenmöller.

In bredere zin blijft er de nodige bestuurlijke ervaring, met vier oud-burgemeesters en zes of zeven oud-wethouders, onder wie Eric van der Burg (Amsterdam), Alexandra van Huffelen en mogelijk Hamit Karakus (beiden Rotterdam).

Het aantal hoogleraren komt op acht, van wie één (en ook nog een oud-hoogleraar) bij FvD. Het aantal vrouwen neemt iets toe; met drie vrouwen blijft de FvD-fractie van 13 ver onder het gemiddelde. Voor het eerst telt de VVD-fractie evenveel vrouwen als mannen. Bij GroenLinks (5 van de 9), PvdA (3 van de 6 of 7) en D66 (3 van de 6) was eerder al sprake van een evenwichtige verdeling. Het totaalbeeld van de nieuwe senaat zal niet afwijken van dat van voorgaande. Had in de aftredende Kamer Frank van Kappen een defensieachtergrond, in de nieuwe Kamer geldt dat voor FvD’er Toine Beukering. En zo verschijnt er bij de VVD een ervaren Europese diplomaat, bij het CDA een lid dat haar sporen in de zorgsector verdiende, bij GroenLinks een rechter en een oud-diplomate.

Er blijft dus een mix aan ervaren bestuurders, leden uit diverse maatschappelijke geledingen, wetenschappers en raspolitici. Weinig nieuws onder de zon. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het beeld van de kerk als familie helpt mij om te beseffen waarom ik blijf. Een familie wordt je gegeven, je kiest in de kerk niet voor de mensen die je omringen.

Je ergert je in de kerk groen en geel, maar altijd volgt het moment dat je weet: we horen bij elkaar

'Ik overwoog als twintiger een jaar te stoppen met alles wat met het christelijk geloof te maken had.' Nelleke Plomp schrijft waarom ze blijft in een kerk waar ‘de aardappels regelmatig aanbranden’.

Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.