Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Oudste brood ter wereld ontdekt

De site waar het brood gevonden werd. De stenen haard is te zien in het midden.Beeld EPA

Ze waren verkoold, maar het zijn wel de oudste broodkruimels die ooit zijn teruggevonden. Het platbrood, dat in een stenen haard in het noordoosten van Jordanië werd aangetroffen, werd naar schatting 14.400 jaar geleden gemaakt door de Natufiërs. 

Die leefden al voor de introductie van de landbouw in nederzettingen en slaagden er dus al in om broden te maken. Ze gebruikten daarvoor wilde granen, zoals tarwe en gerst, en voegden er water en verpulverde plantenwortels aan toe. Het moet volgens de onderzoekers, die het brood hebben nagemaakt in een laboratorium, hebben gesmaakt als onze meergranenbroden.

Tot nu kwam het oudste brood, met zo'n 9.000 jaar oud, uit Turkije. De huidige vondst is opmerkelijk, omdat de landbouw pas zo'n 4.000 jaar later opkwam. Het blijft onduidelijk waarom de Natufiërs het brood maakten. De onderzoekers menen dat het gediend zou kunnen hebben voor speciale gelegenheden. Het voedt bovendien de theorie dat de jager-verzamelaars wilde graansoorten zijn gaan domesticeren, omdat zij op een minder arbeidsintensieve manier brood wilden produceren.

14.400 jaar geleden werd al brood gemaakt door de Natufiërs