© Dick Demey

CD&V vormt ondanks absolute meerderheid coalitie met Samen Pelt

CD&V en Samen Pelt hebben een coalitie gevormd in Pelt, de fusiegemeente van Overpelt en Neerpelt. Hoewel CD&V met 17 van de 31 zetels alleen een absolute meerderheid heeft, wordt de meerderheid verruimd met Samen Pelt. Limburgs gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) wordt de eerste burgemeester van Pelt.

CD&V staat traditioneel sterk in Overpelt en Neerpelt, dus de hoge score van de christendemocraten in Pelt behoorde tot de verwachtingen. CD&V behaalde er 47 procent, goed voor 17 van de 31 zetels. De lijst Samen Pelt - bestaande uit sp.a, Open Vld en onafhankelijken - haalde 15,6 procent en 5 zetels. “Het is zo dat wij een coalitie gaan vormen met Samen Pelt. Dat is op de bestuursvergadering maandagavond unaniem goedgekeurd. Van maandag op dinsdag wordt dat nog getekend”, zegt Roger De Graaf, voorzitter van CD&V Pelt.

CD&V kon Pelt dus ook alleen besturen, maar kent een traditie van coalities met de socialisten. “Eigenlijk is er historisch gezien in Overpelt en Neerpelt vroeger altijd een coalitie met sp.a geweest en in die zin willen we dat ook voortzetten”, stelt De Graaf. “Alleen hadden we maar twee zetels over, waardoor je dan op de gemeenteraad misschien in de problemen komt. Dat is ook voor een stuk de reden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer