© Boumediene Belbachir

Wim Dries gaat verder met Pro Genk, Demir zwaar ontgoocheld: “Politiek op zijn smalst”

Na twee dagen aftasten en onderhandelen, is de kogel door de kerk in Genk: CD&V doet voort met Pro Genk (sp.a). De christendemocraten hebben een meerderheid van 23 op 39 zetels. Wim Dries blijft burgemeester en CD&V krijgt ook zes schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad. Pro Genk levert twee schepenen. N-VA blijft in de oppositie. “Politiek op zijn smalst”, reageert een ontgoochelde Zuhal Demir.

Chris NELIS/Yves LAMBRIX /Guy THUWIS

Over de verdeling van de schepenmandaten raakte nog niets bekend. Evenmin is het duidelijk of Kamerlid Meryame Kitir (Pro Genk) een schepenmandaat zal opnemen.

Wim Dries heeft zondag en maandag ook onderhandeld met de N-VA van zijn grote rivale Zuhal Demir, de partij die met 5 zetels winst op punten de verkiezingen had gewonnen in Genk. Maar omdat CD&V met 18 zetels (tegen 12 voor nummer 2 N-VA) ruim de grootste is, bleef Wim Dries aan zet en ging hij praten met zowel de vorige coalitiepartner Pro Genk als met N-VA.

“De gesprekken met beide partijen zijn goed verlopen, maar omdat onze programma’s vrij dicht bij elkaar aanleunen, hebben we voor Pro Genk gekozen. Ook al omdat we de voorbije zes jaar goed hebben samengewerkt”, reageert Wim Dries.

Campagne

Dries zegt niet blind te zijn voor de uitslag van de verkiezingen en belooft met zijn stadsbestuur in de domeinen onderwijs, armoede en samenleven nieuwe acties te ondernemen.

Of de vuile campagne ook een rol gespeeld heeft in de keuze van zijn partner? “Ik voel dat die harde campagne bij heel veel mensen een rol gespeeld heeft. Ook bij onze partij heeft dat gevoelens achtergelaten, maar het is zeker niet de hoofdreden geweest in onze keuze. We hebben gekozen in het belang van de Genkenaren en voor ons model.”

Huidig eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) is blij met de beslissing van de CD&V om ook de komende legislatuur het beleid te delen met Pro Genk. “De afspraak is dat we de vierde en de zevende schepen kunnen leveren”, zegt Bruno. “Wie die schepenen gaan zijn, weten we nog niet. Dat gaan we de komende dagen binnen de partij bespreken. N-VA heeft mij persoonlijk niet aangevallen, maar toch wel dikwijls onder de gordel geslagen van onze coalitiepartner. Ik ben blij dat we ons programma voort kunnen realiseren. De afspraak is dat we vooral bevoegdheden krijgen op het vlak van wonen, werk en wijken. Dat zijn de punten waar we hard aan willen werken. De één miljoen euro die we als stad willen voorzien voor elke wijk, moet de basis zijn van de dialoog die we op gang willen brengen.”

Onzichtbare partner

Voor Zuhal Demir heeft Wim Dries gekozen voor de weg van de minste weerstand. “Bij aanvang van onze ontmoeting liet hij weten dat Pro Genk twee schepenzetels vroeg. Daar kan en wil N-VA vooral niet onder gaan. Voor ons primeerde het programma, niet de postjes. Dit is politiek op zijn smalst. Het Genkse belang was dan ook zeer ver weg in ons gesprek dat meer weg had van een pro forma overleg. De keuze voor Pro Genk lag al langer vast.”

Een van de programmapunten waar Demir op stond, was de Genkertoets. “Hiermee wilden we het onmogelijk maken voor ondemocratische en fascistische organisaties om nog steun van de stad te krijgen. Zelfs dat was een brug te ver. Bij onze gesprekken was de onzichtbare, niet verkozen coalitiepartner van de burgemeester dan ook overduidelijk aanwezig.” Demir doelt met de onzichtbare partner wellicht op de Turkse kiezers. Nog volgens de staatssecretaris is “het falend Genks samenlevingsmodel voor CD&V een bron voor electoraal succes. Dries heeft gekozen om de verzuchtingen van steeds meer Genkenaren naast zich neer te leggen”, besluit Zuhal Demir die een harde oppositie belooft.

Tactiek

Ook volksvertegenwoordiger Jos Lantmeeters, die mee de onderhandelingen voerde voor de N-VA, is naar eigen zeggen verbouwereerd over de voortzetting van de coalitie. “Wim Dries heeft dezelfde tactiek gebruikt als zes jaar geleden”, zegt Lantmeeters. “Hij heeft geen enkele van onze voorstellen bekritiseerd. Daardoor hebben we wel het gevoel dat hij ons belachelijk heeft gemaakt. De Genkenaar heeft een signaal gegeven. En deze beslissing is spotten met dat signaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer