Processierups komt eraan maar bestrijdingsmiddel is niet beschikbaar

Binnen iets meer dan een maand is het weer zover. Kleine eikenprocessierupsen kruipen dan uit de eitjes. Er is echter een probleem met het bestrijdingsmiddel.

bb

“Verschillende gemeenten maken rond deze periode hun planning om de burger zo weinig mogelijk last te laten ondervinden van de brandharen van de rups. Zo bakenen ze zones af waar er niets moet gebeuren omdat er geen risico is voor de volksgezondheid, en ze bakenen zones af waar ze preventief de rupsen onschadelijk willen maken met het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis (Bt)”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

Hiervoor wordt er tijdig product aangekocht.

Geen erkenning

“Door gebrek aan een wettige erkenning van een product op basis van Bt als biociden hebben de provincies de laatste drie jaar een tijdelijke erkenning aangevraagd voor het product Foray 48B. Dit kan maar drie keer aangevraagd worden bij de federale overheid, de vierde keer beslist de Europese commissie over de toelating”, zegt Vandenhove.

“De aanvraag hiervoor is reeds gebeurd, maar de procedure is veel langer. De eventuele toestemming zal ten laatste eind april gegeven worden.”

De producenten wilden in het verleden geen erkenning aanvragen om economische redenen, er is te weinig afname van Bt als biociden. Voorlopig is er dus nog onduidelijkheid over het gebruik van Foray 48B of een ander product in de toekomst.

“We hopen dat er dit jaar een oplossing uit de bus komt”, aldus Ludwig Vandenhove.

“We willen niet blijven rekenen op de goodwill van de tijdelijke erkenningen om een niet-erkend product te gebruiken in openbaar groen. Al jaren zoeken de provincies Limburg en Antwerpen naar een duurzame oplossing voor de bestrijding. Dit jaar wordt er bovendien een Europees Life-project uitgewerkt om alternatieve bestrijdingstechnieken uit te testen in samenwerking met universiteiten.”

Het Provinciaal Natuur Centrum (PNC) gaat met de provincies en de producenten samenzitten om de problemen met bestrijding en gezondheid te overlopen en hun aan te zetten om toch hun product te laten testen en te erkennen.

Indien dit negatief uitdraait is het tijd voor de bevoegde instanties in Vlaanderen of België om een duurzame oplossing te bedenken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer