Binnenkort komt er ook bewegwijzering rondom alle hartstarterlocaties.© Brandweerzone Rivierenland post Duffel

Brandweerkazerne krijgt AED-toestel: “Binnenkort 16 hartstarterlocaties in Duffel”

Duffel -

Dankzij de organisaties Rode Kruis Afdeling Duffel - Putte - Sint-Katelijne-Waver en Vriendenkring Brandweer Duffel vzw wordt de omgeving aan de brandweerkazerne voortaan voorzien van een publiek toegankelijke hartstarter of AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator).

Hélène Baccaert

“Het lokaal bestuur geeft als hartveilige gemeente subsidies aan Duffelse organisaties en verenigingen die een hartstarter aankopen voor publiek gebruik”, vertelt schepen van Welzijn Lili Stevens (CD&V). “Binnenkort zijn er zestien harstarterlocaties in de publieke ruimte, dat is meer dan een verdubbeling sinds 2022. De hoofddoelstelling van ‘Duffel Hartveilige gemeente’, voldoende harststarters in de publieke ruimte voorzien, is hiermee bijna bereikt. In de nabije toekomst kunnen we meer focussen op de andere hoofddoelstelling, namelijk de angst om te reanimeren verminderen, zodat inwoners snel en efficiënt hulp kunnen bieden aan mensen in nood”, vertelt Stevens.

Gratis opleiding

Weten wanneer je een hartstarter wel of niet mag gebruiken, en dit altijd in combinatie met hartmassage, is heel belangrijk. Hoe je het toestel veilig kan bedienen, leer je tijdens de gratis opleidingen voor de bevolking. Het lokaal bestuur wil zo veel mogelijk inwoners, sportclubs, verenigingen en organisaties aanmoedigen om deze opleidingen te volgen. Je leert er ook hartmassages geven, situaties van noodgevallen inschatten en praktische aanwijzingen over eerste hulp.

LEES OOK. Mee op basiscursus Eerste Hulp van Rode Kruis Vlaanderen: “Iemand reanimeren, kan van levensbelang zijn”

Op verschillende plaatsen in de openbare ruimte in Duffel hangen er AED-toestellen of hartstarters, van categorie 1. Door binnen drie tot vijf minuten te starten met de reanimatie en door een AED of hartstarter te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70 procent.

Bewegwijzering

“Binnenkort komt er ook bewegwijzering rondom alle hartstarterlocaties. Voldoende hartstarters hebben is heel belangrijk, maar weten waar de toestellen hangen is minstens even belangrijk. De bewegwijzering zal opvallen in het straatbeeld, zo kunnen we inwoners er meer attent op maken dat we een hartveilige gemeente zijn”, besluit burgemeester Sofie Joosen (N-VA).

Sinds 2015 is Duffel officieel een Hartveilige Gemeente. Het lokaal bestuur Duffel en de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis ondertekenden daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

De volgende gratis opleiding vindt plaats op dinsdag 7 mei van 19.30 tot 22 uur. Je kan hiervoor nog inschrijven bij het vrijetijdsloket in het gemeentehuis of online via www.duffel.be/webshop.

Op verschillende plaatsen in de openbare ruimte in Duffel hangen er AED-toestellen of hartstarters.© Lokaal bestuur Duffel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners