16-jarige Bratanovic: meer dan twee meter, jongste Belgian Lion ooit en grof wild op de transfermarkt

© Walter Saenen - WAS

De Belgian Lions vertoeven vanaf maandag in Sarajevo en zijn de voorbereiding richting de twee WK-kwalificatiewedstrijden in Bosnië en Frankrijk begonnen. Met Haris Bratanovic in de selectie. De 16-jarige en 2m08 grote center is de jongste Belgian Lion ooit.

Patrick Ceulemans in Sarajevo

Dit is heerlijk, zeg maar kicken,” zegt de Oost-Vlaming met Bosnische roots. Zaterdag won hij met derdeklasser Falco Gent nipt van Leuven Bears B en vanaf deze week is hij officieel Belgian Lion. “Ik was uiteraard verrast toen ik vernam dat ik in de selectie van 14 zat voor deze twee WK-kwalificatiewedstrijden. Ik ga vooral mijn ogen de kost geven en trachten zoveel mogelijk te leren.”

Haris Bratanovic werd in 2001 in België geboren. “Mijn vader en moeder zijn Bosniërs. Met de oorlog lieten zijn in 1994 en 1996 Bosnië achter zich en vertrokken naar België. Papa speelde basketbal, maar kwam in België niet meer in actie. Ik sloot me eerst aan bij Melle en dan Falco Gent. Ik verlaat na dit seizoen wel Falco Gent en zoek het hogerop. Binnen- of buitenland, de keuze is nog niet gemaakt. Ik volg ook les aan de Topsportschool in Antwerpen. Dat zal meespelen in mijn keuze,” zegt Haris Bratanovic.

Dat de 2m08 grote center grof wild is op de transfermarkt is duidelijk. Naast de Belgische toppers zijn onder meer Barcelona en Real Madrid geïnteresseerd in het Belgisch toptalent. “Spelen in de NBA is mijn ultieme droom. Laat me echter eerst maar genieten van deze week bij de Belgian Lions en dan trachten een goede keuze te maken voor mijn directe toekomst.”

Voor het eerst terug naar de roots in Bosnië

Yannick Driesen was een tiental jaar geleden 18 jaar toen hij debuteerde bij de Belgian Lions en Ronny Bayer in de jaren tachtig 19 jaar. Dat Haris Bratanovic de jongste Belgian Lion ooit is doet wel iets met de Oost-Vlaming. “Dat is speciaal, dat ga ik niet ontkennen. Ook het feit dat ik met de Belgian Lions terugkeer naar de roots en dus naar Bosnië is best leuk. Neen, ik trek niet voor het eerst naar Bosnië. Ik ging al eens de familie bezoeken. Het is wel de eerste keer dat ik als basketspeler naar het geboorteland van mijn ouders reis,” aldus het Belgisch toptalent.

Retin Obasohan (pols) is fit en zit ook in de veertienkoppige selectie, met ook de 20-jarige en 2m09 grote Tim Lambrecht van Oostende, van de Belgian Lions. Vrijdag speelt België in Bosnië en zondag in Frankrijk. Wil de selectie van bondscoach Eddy Casteels in de running blijven voor de tweede WK-kwalificatieronde en het WK 2019 in China is één zege aan de orde.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen