Bent u al klaar voor de start van het Vlaamse wielervoorjaar? Praktische gids voor de Omloop Het Nieuwsblad

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eindelijk! Zaterdag begint het Vlaamse wielervoorjaar. De geur van warmtebalsems op de benen van de renners, het gedokker over kasseien, het zenuwachtige gewriemel voor en op de hellingen en uiteindelijk de staande ovatie voor de winnaar van de dag... Elk jaar wordt door elke rasechte Vlaming reikhalzend uitgekeken naar de Omloop Het Nieuwsblad, traditioneel de eerste koers op Vlaamse bodem. En dit jaar zowaar nog meer dan de voorbije jaren, dankzij het hertekende parcours. Bent u al klaar voor het startschot? Ontdek hier alles over de veelbelovende seizoensopener!

vml

Zaterdag om 11u30 is het zover: dan wordt het Vlaamse voorjaar op start geschoten met het officieuze vertrek aan de Emile Clauslaan in Gent. Ongeveer een kwartiertje later (waarin niet wordt aangevallen) begint de koers dan echt op de Hundelgemsesteenweg Merelbeke. Omstreeks 16u30 kennen we de opvolger van Greg Van Avermaet.

Volg hier de koers LIVE van ‘s morgensvroeg aan de start tot ’s avonds na de finish!

Dit jaar krijgen de wielerfans ook echt twee koersen voor de prijs van één: een primeur voor de editie van 2018 is dat de Elite Mannen en Elite Vrouwen bijna gelijktijdig zullen starten op dezelfde locatie. Acht minuten nadat de groene vlag bij de mannen vanop de Emile Clauslaan de Krijgslaan is opgedraaid, wordt bij de vrouwen het startschot gegeven op de Hofbouwlaan.

Twee opwarmertjes

De officiële start wordt dan wel zaterdag gegeven in Merelbeke, het wielerfestijn begint dit jaar al veel vroeger. Wielerstad Gent blijft het decor van de intrede van de WorldTour-renners op Belgische bodem.

Donderdagavond begint het al met “Bal Pedal”, een groot feest van Studio Brussel in het Gentse Kuipke met “muziek, verrassingen en gigantisch veel pintjes”... Zaterdagochtend organiseert Flanders Classics net als vorig jaar een startevent in het Gentse Kuipke waar tussen 9u en 11u15 zowel de vrouwen- als mannenteams in eenzelfde show worden voorgesteld. De hele show zal in goede banen geleid worden door StuBru-presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Zowel de startpresentatie in ’t Kuipke als toegang tot het rennersdorp in de ‘indoor’ Floraliënhal, waar de ploegbussen met alle renners zullen toekomen, is vrij toegankelijk voor alle wielerfans.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op het parcours van de “oude” Ronde

Dit jaar werd er vooraf in en rond het peloton zo mogelijk nog meer over de Omloop Het Nieuwsblad gesproken dan de voorbije jaren. En dat komt maar door één ding: het fel gewijzigde parcours, met de start in het wielerhart van Gent maar de aankomst in Meerbeke. De laatste 60 kilometer zijn een stukje nostalgie want identiek aan de ”oude” Ronde van Vlaanderen:

Na een vlakke aanloopzone vanuit Gent beginnen de renners na iets meer dan 60 km aan het echte werk. Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit intussen iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 km van de aankomst. De Haaghoek is traditioneel een uitgelezen plek om de renners tot drie keer toe in volle actie te bewonderen.

De Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 km van de aankomst, luidt de eigenlijke finale in en wordt onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 km van Ninove, waar de verraderlijke aankomst ligt op de Halsesteenweg.

“De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove”, vertelt Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classic. “Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer. De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding.”

13 hellingen, 10 kasseistroken

In de eerste koers wordt traditioneel de kaap van de 200 kilometer nog niet overschreden. Dit jaar krijgen de renners officieel 196,2 koerskilometers voor de wielen geschoven. In totaal wachten hen 13 hellingen en 10 kasseistroken:

13 hellingen: 1. Leberg (op 132,1km van de finish); 2. Den Ast (98,4km); 3. Katteberg (90,3km); 4. Leberg (77,9km); 5. Kokkerelle (64,8km); 6. Wolvenberg (61,7km); 7. Molenberg (52,1km); 8. Leberg (41,8km); 9. Berendries (37,7km); 10. Valkenberg (32,2km); 11. Tenbosse (26,1km); 12. Muur van Geraardsbergen (15,8km); 13. Bosberg (11,9km)

10 kasseistroken: 1. Haaghoek (1e keer, op 135,1km van de finish); 2. Huisepontweg (104,1km); 3. Ledepontweg (102,1km); 4. Mullemdorp (99,9km); 5. Lange Aststraat (98,4km); 6. Holleweg (89,6km); 7. Haaghoek (2e keer, 80,9km); 8. Ruiterstraat (61,4km); 9. Jagerij (58,9km); 10. Haaghoek (3e keer, 44,8km)

Gouden tip voor renners én toeschouwers: duffel je goed in!

Zaterdag wordt het licht bewolkt tot zonnig, maar... ’s ochtends vroeg kan het nog licht vriezen en in de loop van de dag stijgt het kwik maximaal tot 4 of 5 graden. De wind waait bovendien uit het noordoosten met een gemiddelde kracht van 3 Bft.

Kortom, wie van plan is om zich zaterdag op of langs het parcours te begeven: duffel je goed in! De renners zullen ongetwijfeld handschoenen, overschoenen en mutsen bovenhalen. Voor fans zullen een winterjas, muts en handschoenen geen overbodige luxe zijn.

© Photo News

Wereldtoppers (uit Vlaanderen)

Nadat de Omloop vorig jaar is toegetreden tot het elitekransje van WorldTour-wedstrijden, mogen we ook dit jaar enkele wereldtoppers verwelkomen. Wereldkampioen Peter Sagan mag deze keer dan wel de grote afwezige zijn, aan favorieten geen gebrek! En vooral de Vlamingen lijken nu al helemaal klaar om zo vroeg op het seizoen te schitteren voor eigen volk.

Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst!

Edward Theuns (Sunweb) staat door een verkoudheid misschien iets te mager voor de tijd van het jaar maar was in het explosieve heuvelwerk in Oman niet zo bijzonder veel minder dan Van Avermaet. Yves Lampaert (Quick Step Floors) gaf tegenstrijdige signalen af in de Ronde van de Algarve: zijn 23ste tijd in de tijdrit afgelopen vrijdag was voor een tijdritspecialist niet opperbest maar zelf weet hij dat aan zijn aanwezigheid in de lange vlucht een dag eerder. Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale) was al erg op dreef in de Ronde van Valencia maar sukkelde in de Ruta del Sol met een bronchitis en kwam ook nog eens ten val, waardoor hij met een gebroken neus aan de start verschijnt. Jens Keukeleire (Lotto-Soudal) laste vorige week nog een stage in en is na een weliswaar weinig opvallende Ronde van de Algarve naar eigen zeggen klaar voor het openingsweekend. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ging in rit één in de Ronde van de Algarve tegen de vlakte, gelukkig zonder erg en is volgens ploegleider Dirk Demol hoe dan ook “klaar voor de Omloop Het Nieuwsblad”. Jürgen Roelandts (BMC) is sinds zijn overstap naar BMC duidelijk in goeden doen. Zal in de Omloop in dienst van Van Avermaet rijden, maar kan een gevaarlijke outsider worden. Sep Vanmarcke (EF-Drapac) maakte van de Ronde van Valencia gebruik om hard te trainen en deed dat ook in de Ruta del Sol, waar hij zijn collega’s imponeerde. Lijkt beter in vorm dan vorig jaar op dit moment, toen hij derde werd. Philippe Gilbert (Quick Step Floors) voelt zich duidelijk goed in zijn vel. Blonk uit met een glansprestatie en derde plaats vorige week in de Ronde van Murcia en trok die goede lijn door in de Ronde van de Algarve.

© rr

Niki Terpstra (Quick Step Floors) is de enige buitenlander die in alle lijstjes opduikt. De Nederlander reed in Oman rond met vleugels: sprintte op dag 2 naar de zesde plaats nadat hij eerder in de aanval trok en is dé man in vorm bij Quick Step. Maar de twee topfavorieten zijn toch twee Vlamingen: Tim Wellens (Lotto-Soudal) is een debutant, maar behoort dankzij zijn rit- en eindzege in de Ruta del Sol plots tot het kransje der favorieten. Was nooit beter in het explosieve werk bergop, maar het is nog afwachten of dat voldoende is om Van Avermaet op de Muur van Geraardsbergen te volgen, laat staan los te rijden. Want laat het duidelijk zijn: titelverdediger Greg Van Avermaet (BMC) is dé superfavoriet. Boekte na acht jaar proberen eindelijk een ritzege in Oman en oogt mogelijk nog sterker dan vorig jaar op dit moment. Kende in Oman zijn gelijke niet in het explosieve heuvelwerk. Ook zijn sprint staat al op punt.

<noiframe><ul id="questions"><li>Wie is jouw favoriet voor de Omloop Het Nieuwsblad?</li></ul></noiframe>

Erelijst: derde keer op rij Van Avermaet?

2008: Philippe Gilbert

2009: Thor Hushovd

2010: Juan Antonio Flecha

2011: Sebastian Langeveld

2012: Sep Vanmarcke

2013: Luca Paolini

2014: Ian Stannard

2015: Ian Stannard

2016: Greg Van Avermaet

2017: Greg Van Avermaet

© Photo News

Zondag is het aan u!

En voor wie het na deze wielerhoogdag voelt kriebelen om zelf op de fiets te kruipen, is er zondag de jaarlijkse Omloop Het Nieuwsblad Cyclo. Wielertoeristen kunnen één dag na de profs zelf hun Omloop afwerken met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als ultieme uitdagingen in het parcours. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 62km, 88km en 123km.

Lees hier alles over de 73e Omloop Het Nieuwsblad!

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen