Voorzitster Vlaams Belang Dendermonde neemt ontslag na 'liken' hitlerposts

Ilse Annemans© rr

Ilse Annemans, voorzitster van de Vlaams Belangafdeling van Dendermonde en kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, neemt ontslag als voorzitster nadat uit een artikel op Apache bleek dat ze islamofobe en racistische berichten op sociale media had geliket.

pvm

Kamerlid Barbara Pas, lijsttrekster voor Vlaams Belang in Dendermonde, zegt aan persagentschap Belga dat er in Vlaams Belang geen plaats is voor ‘Hitleradepten en racisten’. ‘De partij zal de interne procedure opstarten en er volgt nog een deftig gesprek met Ilse Annemans’, aldus Barbara Pas.

Het Kamerlid gaf nog aan dat Annemans in een kort gesprek met haar aangekondigd heeft haar voorzitterschap neer te leggen om de partij geen schade te berokkenen.

Ze verklaarde ook dat de ‘likes’ op de Russische sociale netwerksite VKontakte dateren van voor haar engagement voor het Vlaams Belang en dat ze deze nu betreurt. De voorbeelden die Apache woensdag aanhaalde, dateren echter van onder meer maart dit jaar. Toen likete ze bijvoorbeeld een post op de Russische sociale mediasite VKontakte van een zekere ‘Dolf Dany’ met een foto van een in de verte turende Adolf Hitler met de tekst ‘The greatest Leader of All Time’.

Ilse Annemans staat op de derde plaats op de lijst van het Vlaams Belang. Barbara Pas vermoedde woensdag dat daar niets meer aan veranderd kan worden, aangezien de lijsten zaterdag werden ingediend.

Dendermonde: Nieuwe coalitie op til na zuinig bestuur

Het Vleeshuismuseum op de Grote Markt© svl

In de Oost-Vlaamse stad pal in de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel wordt mobiliteit een onvermijdelijk verkiezingsthema. Dat de huidige coalitie zich voortzet, is alleszins uitgesloten. Het stadsbestuur zal dus wel zeker nieuwe accenten krijgen.

Wat staat er op het spel?

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is CD&V nog maar één keer niet als winnaar uit de bus gekomen: in 1994. Alle andere keren mocht het (mee) besturen. Na de laatste verkiezingen werd dat samen met SP.A.

Maar de verwachting is dat de huidige coalitie zich niet zal voortzetten, al was het maar omdat SP.A in een kartel met Groen naar de kiezer trekt. Niet dat er voortdurend ruzie was tussen CD&V en SP.A, maar er waren meer dan voldoende wederzijdse ergernissen.

Huidig burgemeester Piet Buyse trekt opnieuw de CD&V-lijst en gaat voor een derde termijn. Het wordt onder meer afwachten op hoeveel bijval SP.A-Groen nog kan rekenen. Zo kreeg lijsttrekker Niels Tas heel wat kritiek als schepen van Mobiliteit. Voorts heeft Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen plaats geruimd voor een nieuwe, jonge generatie, en staat er ook een aantal onafhankelijken op de lijst.

De vraag is hoeveel stemmen de huidige meerderheid zal verliezen, en naar wie ze vervolgens zullen gaan. N-VA, SP.A-Groen en Open VLD hebben allemaal kandidaat-burgemeesters, maar niemand met de uitstraling van een Piet Buyse.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De coalitie hield de voorbije jaren vooral de vinger op de knip. Er zijn weinig tot geen grote projecten uitgevoerd, hoewel die op sommige plekken broodnodig zijn. Voor de restauratie van het belfort kreeg het bestuur wel alle lof.

Burgemeester Buyse maakt zich voorts sterk dat hij van Dendermonde een veilige stad gemaakt heeft, onder meer omdat de lokale politie streng optreedt wanneer nodig, en een bruisende stad, omdat het bestuur feestcommissies, kermissen en wijkfeesten financieel ondersteunt.

De kritiek op een gebrek aan investeringen countert Buyse als volgt: ‘In tijden van crisis is het niet eenvoudig om een gezond financieel besluit te voeren. Toch is de huidige legislatuur daar in geslaagd.’ En de burgemeester is natuurlijk ook trots op de nieuwe bibliotheek, die al enkele prijzen in de wacht sleepte.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Mobiliteit wordt een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Dendermonde is een verkeersknooppunt en heeft heel veel last van files. Ook aandacht voor de deelgemeenten zal een belangrijk thema zijn. En ook vanuit jeugd- en sportwerk is er een luide schreeuw om extra middelen en investeringen.

N-VA belooft alvast een andere aanpak van ‘de mobiliteit die in de soep draait’ en de ‘parkeerproblematiek’. Daarnaast hekelt ze het gebrek aan investeringen van het huidige bestuur, en belooft ze de deelgemeenten meer aandacht te geven. Open VLD heeft vier pijlers: middenstand, sociaal woonbeleid, veiligheid en de deelgemeenten. Ook de liberalen willen aan het parkeerbeleid morrelen. Ze willen het centrum ook herwaarderen, op ‘de manier waarop men dat bijvoorbeeld in Mechelen en Kortrijk doet’.

Ook Vlaams Belang belooft een betere aanpak van de mobiliteit. Vlaams Parlementslid Barbara Pas is de enige vrouwelijke lijsttrekker in Dendermonde en belooft ‘girl power’, en de partij wil ook aandacht voor de armoede bij eigen inwoners.

Kartel SP.A-Groen schaart zich ten slotte achter de slogan ‘Duurzaam voor elkaar’ en een stad waar het voor iedereen ‘goed leven’ is. Daar horen onder meer nieuwe sportinfrastructuur, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, bijkomende sociale woningen, een nieuw rusthuis en coöperatieve initiatieven rond groene energie bij.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Dendermonde?

Wordt Dendermonde een gemeente waar SP.A uit de boot valt? Of vinden de linkse partijen – na elkaar – ook aansluiting met een andere partij?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.