Darwin is een van de drie bestaande gebouwen in het Wetenschapspark. 17 van de in totaal 26 (meestal wetenschappelijk gerichte bedrijven) zitten in dit pand. © Joris Herregods

Wetenschapspark UA schept 400 nieuwe banen: “In het begin waren we hier met 25”

Het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel breidt tegen begin 2020 in oppervlakte met driekwart uit. Nu werken er zeshonderd mensen. Dat worden er duizend.

christof willocx

Het Wetenschapspark in de Galileilaan in Niel, niet ver van de A12, bestaat exact twee jaar. “In die tijd zijn er 26 jonge bedrijven naar het park gekomen die nieuwe producten ontwikkelen voor sectoren als gezondheidszorg, milieu of informatica”, zegt Luc Broos, directeur van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij. Dat is de maatschappij die het park in samenwerking met de Universiteit Antwerpen uitbaat. “De drie bestaande kantoorgebouwen zitten veel sneller vol dan verwacht. Daarom gaan we in de komende twee jaar drie extra gebouwen zetten zodat er plaats vrijkomt voor nieuwe bedrijven. Vandaag heeft dit wetenschapspark 8.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Over twee jaar zal dat 14.000 vierkante meter zijn.”

“We zoeken specifiek naar bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen in de celtechnologie, bedrijven die medicijnen maken die kunnen worden geïnhaleerd en bedrijven die aan probiotica doen”, zegt Broos.

Met probiotica worden bacteriën ingezet om kwaaltjes zoals voetschimmel te genezen, of zelfs als poetsmiddel.

Stormloop

Bedrijven die een plaatsje in een van de drie nieuwe gebouwen willen bemachtigen, zullen snel moeten zijn. Twee van de drie toekomstige gebouwen zijn nu al voor een groot deel volzet. In één gebouw komt tegen september 2019 een demonstratieruimte van het Vlaams Instituut voor de Logistiek. Het instituut zal er demonstraties geven over hoe robots en andere technologie logistieke bedrijven vooruit kunnen helpen.

Een ander gebouw, dat tegen eind 2019 klaar zal zijn, is al voor twee derde vol geboekt.

Eén van de bedrijven die er komt, is Anicells. Het bedrijf is opgericht door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Wij zijn een accelerator die bedrijven in celtherapie helpt om zich verder te ontwikkelen”, zegt Nathalie Cools, medeoprichtster van Anicells. “We gaan in Niel een labo bouwen en helpen er bedrijven met het indienen van dossiers voor nieuwe geneesmiddelen.”

Laboranten en wetenschappers

“Bedrijven die aan celtherapie doen, kunnen voorkomen dat mensen met een chronische ziekte hervallen. Celtherapie is een aanvulling op de klassieke behandelingsmethodes, en het betekent dat de cellen van een zieke patiënt als medicijn voor diezelfde patiënt worden toegediend. Onderzoek van het UZA heeft aangetoond dat celtherapie helpt bij mensen met leukemie, buikvlieskanker en hersentumoren.”

Anicells wil in de eerste maanden acht laboranten en wetenschappers tewerkstellen in Niel.

Vandaag werken er zo’n zeshonderd mensen in het park in Niel. Na de uitbreiding worden dat er een duizendtal.