Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoord-Korea

Noord-Korea bevestigt top met Russische leider: de eerste met Poetin

Noord-Korea heeft bevestigd dat op korte termijn een top zal plaatsvinden tussen Kim Jong-un en de Russische leider Poetin. Volgens een Kremlin-adviseur ontmoet het tweetal elkaar donderdag. De top laat zien dat Kim niet al zijn kaarten zet op een verbeterde relatie met de VS.

Op een treinstation in Zuid-Korea wordt het nieuws gevolgd over de top tussen Kim Jong-un en de Russische leider Poetin.Beeld AP

De topontmoeting komt twee maanden na de mislukte onderhandelingen tussen de Amerikaanse president Trump en Kim in Singapore over ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal. 

Met de top met Poetin lijkt de Noord-Koreaanse leider de druk te willen verhogen op Washington. Pyongyang wil met name snel verlichting van de internationale economische sancties. De VS vinden echter dat Noord-Korea te weinig vooruitgang boekt met ontmanteling van zijn kernwapenarsenaal.

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldde alleen dat de top met Poetin ‘binnenkort’ wordt gehouden. Beide leiders zullen elkaar hoogstwaarschijnlijk in het Russische Vladivostok spreken. De stad ligt niet ver van de grens met Noord-Korea en is goed bereikbaar met Kims speciale gepantserde trein. De Noord-Koreaanse leider vliegt nauwelijks en geeft er de voorkeur aan het buitenland, zoals zijn belangrijkste bondgenoot China, te bezoeken met zijn trein.

Langs een weg naar de Far Eastern Federal University in het Russische Vladivostok worden dinsdag vlaggen geplaatst van Noord-Korea en Rusland.Beeld EPA

Wapentest

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yongyap bevindt een belangrijke medewerker van de Noord-Koreaanse leider, Kim Chong-san, zich al in Vladivostok. Hij zou voorbereidingen treffen voor de top. De denktank NK News, die Noord-Korea nauwgezet in de gaten houdt, meldde dinsdag dat er al sinds vorige week voorbereidingen worden getroffen op een universiteit in de stad voor de top.

NK News publiceerde foto’s van Russische en Noord-Koreaanse vlaggen die in een sportcomplex zijn geplaatst. Eerder werden op de universiteit topontmoetingen gehouden van Poetin (tijdens een jaarlijkse economische conferentie) met onder andere de Japanse premier Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon.

De bevestiging van de top met Poetin komt nadat Noord-Korea de afgelopen week weer een wapentest hield en flink had uitgehaald naar de VS. Kim bezocht de plek waar de test werd gehouden met een ‘tactisch wapen’, maar Noord-Korea maakte niet bekend om wat voor wapensysteem het ging. Omdat het geen middellange– of langeafstandsraket betrof, reageerde de VS nauwelijks.

De Noord-Koreaanse leider voert steeds meer zijn militaire retoriek op, twee maanden na de mislukte top met president Trump in Singapore. Behalve een luchtmachtbasis bezocht hij vorige week ook de plek waar een wapentest werd gehouden.Beeld AP

Aanval op Pompeo

President Trump heeft Noord-Korea gewaarschuwd te stoppen met het testen van deze raketten, zoals de intercontinentale Hwasong-15 die het vasteland van de VS kan bereiken. 

Pyongyang drong aan op vervanging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo als belangrijkste onderhandelaar met Noord-Korea. Hiermee leek Kim de minister de schuld te geven voor zijn mislukte tweede top met Trump die in februari in Singapore plaatsvond.

Met de top met Poetin zou de Noord-Koreaanse leider de VS duidelijk willen maken dat het meerdere opties heeft. ‘Kim wil niet te afhankelijk lijken van Washington, Beijing en Seoul’, aldus de Russische hoogleraar Artyom Lukin, verbonden aan de Far Eastern Federal University in Vladivostok. ‘En wat betreft Rusland: deze top is belangrijk voor het internationale prestige van Rusland.’

Kim zal ook proberen Russische economische steun los te krijgen van Poetin. Maar net als China, al decennialang Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, moet ook Rusland zich houden aan de VN-sancties tegen Noord-Korea.