© ies

Machine graaft symbolische eerste steek: “Iedereen is welkom in de nieuwe moskee”

Heel wat notabelen en honderden leden van de Turkse gemeenschap waren zondagmiddag present toen de eerste steen van de nieuwe Turkse moskee in de Sterrestraat in Lokeren werd gelegd. Het gebouw is wel pas ten vroegste over twee jaar klaar.

Ivan Elegeert

Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld), die met zijn vrijwel voltallig schepencollege aanwezig was, mocht de graafmachine in gang zetten voor de symbolische eerste spadesteek van de nieuwe moskee. De burgemeester, schepen van Omgeving Filip Liebaut (CD&V) en deken Geert Cattrysse, die het woord nam namens de christelijke geloofsgemeenschap, beklemtoonden in hun toespraken de goede en constructieve relatie tussen alle culturele gemeenschappen in de stad en wensten de Turkse gemeenschap veel succes met hun project.

Obstakels

“De weg naar deze nieuwbouw was lang en onderweg lagen er heel wat obstakels. Maar goed, twee jaar nadat we onze ideeën concreet hebben gemaakt, zijn we nu toch begonnen”, zegt voorzitter Adem Mergen namens de Turkse moskeevereniging Sakarya.

“Ons gebouw in de Koophandelstraat is niet alleen veel te klein, het is ook niet aangepast aan de noden van deze tijd. Het nieuwe complex wordt multifunctioneel. Naast de gebedsruimte is er plaats voor heel wat polyvalente lokalen. Iedereen is er welkom.”

Architect Luc Van Goethem tekende de plannen, aannemer Schockaert uit Zele voert ze uit. “We gaan het project financieren met middelen van onze Turkse gemeenschap”, zegt Mergen nog. “De kostprijs wordt geschat op 3,5 miljoen euro. We zijn al enkele jaren aan het sparen.”

© RR

Lentefeest

Naar aanleiding van de eerstesteenlegging werd er ook een tweede multicultureel lentefeest georganiseerd. Honderden mensen genoten van Turkse muziek en animatie en proefden Turkse specialiteiten.”

Deze week gaan de graafwerkzaamheden echt van start. De betonwerken zijn nog voor het bouwverlof afgerond. Eind dit jaar moet de ruwbouw klaar zijn.

“De afwerking volgt pas later, zodat we de moskee pas ten vroegste in 2021 in gebruik nemen”, zegt Mergen nog.

De aannemer beloofde de buurt om de overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken.