Direct naar artikelinhoud
De gidsDe perfecte Fortnite-kill

‘Gamen is een vak. Althans, op het niveau waarop ik het doe’

Een half miljoen mensen volgen hoe YouTuber Royalistiq spelers neerschiet in de game Fortnite. Zo pakt hij dat aan.

‘Gamen is een vak. Althans, op het niveau waarop ik het doe’
Beeld Frank Ruiter

‘Verderop zag ik iemand in een fort zitten. Meteen plaatste ik een bouncer pad – als je daar tegenaan springt, stuiter je de lucht in. Ik sprong, en terwijl ik door de lucht vloog, schoot ik. Eerst een raket erop, meteen daarna switchte ik naar mijn shotgun. Had ik daarmee gemist, dan was hij niet dood geweest. Dat is een van mijn mooiste kills. Alles ging perfect, hij kon letterlijk niks terugdoen.

‘Fortnite is een lastig spel. Met zijn honderden word je afgezet op een eiland. Daar is het last man standing: wie het laatst overblijft, wint. Kun je heel goed richten en schieten, dan wil dat niet zeggen dat je goed bent. Je moet beschuttingen kunnen bouwen. In de gaten houden hoeveel kogels je over hebt. Tactisch aanvoelen wanneer je wel aanvalt en wanneer niet. Eén klein foutje kan fataal zijn.

‘Gamen moet je liggen. Een vriend van mij speelt vier keer zo veel Fornite als ik, maar die is er nog steeds niet heel goed in. Zoals veel voetballen ook niet garandeert dat je de beste voetballer ter wereld wordt. Dat is iets waarvan veel mensen zich niet bewust zijn: gamen is een vak. Althans, op het niveau waarop ik het doe.

‘Bij YouTube is de omgang met het publiek veel directer dan bij televisie. Soms speel ik een potje met mijn eigen kijkers en neem ik dat ook op.’Beeld Frank Ruiter

‘Ik speel heel aanvallend. Zie ik iemand lopen, dan doe ik er alles aan om zo dicht mogelijk in de buurt te komen en hem te killen. Maakt me niet uit wie het is. Een van mijn lievelingswapens is daarbij de granaatwerper. Om dat wapen sta ik bekend op YouTube. Ik weet precies wanneer de granaten afgaan. Als ik schiet, zorg ik dat ze precies boven het hoofd van de tegenstander exploderen. Dat kunnen er maar weinig.

Roy Beszelsen (1997) is fulltime YouTuber onder de naam Royalistiq. Zijn YouTube-kanaal, met meer dan 500 duizend abonnees, draait voornamelijk om het spelen van het online schietspel Fortnite, dat hij tijdens het spelen van commentaar voorziet. Ook heeft hij een eigen kledinglijn. 28 december speelt hij onder de noemer Royalistiq Live 2.0 in een uitverkocht Beatrixtheater.

‘Grenades op hun hoofd tuffen, zo noem ik dat. Dat is mijn eigen onzinterm, blijkbaar werken dat soort dingen. Ik speel voor mijn video’s niet gewoon Fortnite, ik probeer er voor mijn kijkers een show van te maken, met humor. Ook geef ik tips. Vaak bedenk ik die als ik zelf een fout maak. Zo van: jongens, herlaad altijd je wapens vóór je een gevecht in gaat, anders krijg je dus dit. Voorbereiden doe ik niet. Ik ga lekker zitten, begin de opname en er wordt geknald. En gelachen.

‘Bij YouTube is de omgang met het publiek veel directer dan bij televisie. Soms speel ik een potje met mijn eigen kijkers en neem ik dat ook op. Als ik nu een oproep plaats dat ik vragen ga beantwoorden, durf ik te wedden dat ik er vanavond vijfduizend binnen heb. Die respons is bizar. De Royal Army, zo noem ik mijn fanbase. Dat staat ook op de kleding die ik verkoop. En die wordt met trots gedragen.’

Een foto die is geplaatst door null (@royalistiq) op

Verder lezen over games

Op zoek naar games voor onder de kerstboom? Gamespecialist Peter van Ammelrooy bespreekt de opmerkelijkste nieuwe gamereleases.

De makers van Fortnite breken zo’n beetje met alle regels van de gamebranche. Wat maakt het spel dan zo’n enorme hit?

Op een zolderkamer begon Ronnie Nelis met het produceren van games. Nu runt hij het grootste onafhankelijke gamebedrijf in Nederland.