Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Sven Pichal

Chatvriend Pichal veroordeeld tot 8 jaar cel voor verkrachting minderjarigen en beelden kindermisbruik

B.D. samen met zijn advocaat eind april in de Antwerpse rechtbank.Beeld Photo News

De Antwerpse rechtbank heeft voormalig theatermedewerker en productieassisent B.D. (36) uit Ieper, een van de verdachten in de zaak-Sven Pichal, vanmorgen tot acht jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van twee minderjarigen en voor beelden van seksueel kindermisbruik.

en

B.D. is een van de mannen die vorige zomer samen met ex-radiopresentator Sven Pichal werden opgepakt.

Een bevriend acteur had vorige zomer beelden van seksueel kindermisbruik op de gsm van B.D. aangetroffen. Hij had hem gezegd dat hij naar de politie moest gaan. B.D. deed daarop op 11 augustus 2023 aangifte tegen acteur R.D.B. omdat die hem de beelden had gestuurd. R.D.B. verklaarde dat hij die beelden samen met B.D. had bekeken.

Het informaticamateriaal van B.D. werd daarop onderzocht. “Op zijn gsm werden veertien unieke foto’s en video’s aangetroffen van baby’s en jongens tot twaalf jaar oud die op extreem gewelddadige manier verkracht werden door volwassen mannen. Werkelijk misselijkmakend”, stelde de procureur eerder.

Lees ook

Het begon niet met een schokkende foto op café: zo ging de zaak-Pichal aan het rollen

Maar het onderzoek bracht ook aan het licht dat B.D. twee minderjarige acteurs seksueel had misbruikt in zijn hoedanigheid als productieassistent bij een theaterproductie in Antwerpen. De jongens waren 14 en 16 jaar toen het begon.

De procureur vorderde zeven jaar cel, 16.000 euro boete en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat werd uiteindelijk acht jaar cel, 8.000 euro boete en zoals geëist vijf jaar terbeschikkingstelling.

Child Focus, dat zich burgerlijke partij had gesteld, krijgt één euro morele schadevergoeding. Over de definitieve schadevergoeding voor de twee misbruikte slachtoffers zal de rechtbank later oordelen. Zij krijgen voorlopig al 5.000 euro morele en 300 euro materiële schadevergoeding.

De openbare aanklager vorderde de onmiddellijke aanhouding van B.D. wegens de hoogte van de straf en het gevaar voor recidive.