Laatste stuiptrekking van oppositie kon niet baten: badstad heeft eindelijk burgemeester

© jve

Open VLD kwam woensdag naar buiten met de beruchte tweede voordrachtsakte rond het burgemeesterschap. Volgens de liberalen beloofde Daphné Dumery (N-VA) in 2017 de samenwerking verder te zetten, maar na de verkiezingen braken de partijen. Dumery wachtte met haar voordracht tot de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd was en de oude (onvolledige) akte werd ongeldig verklaard. Een slimme zet, maar eentje die Open VLD amper kan smaken.

Junior Verbeeke

Open VLD kwam gisteren op de proppen met de beruchte tweede voordrachtsakte rond het burgemeesterschap. Volgens hen werd in 2017 al beslist dat Open VLD en N-VA verder zouden besturen vanaf 2019, al koos Daphné Dumery (N-VA) na de verkiezingen voor een coalitie met SP.A en CD&V. Volgens de liberalen is de akte die Dumery tekende in 2017 echter bindend.

“Geen verantwoordelijkheid”

“Als je twee aktes tekent, verlies je al je uitvoerende mandaten. Dat staat in de wetgeving”, lichtte Open VLD-voorzitter Mitch De Geest toe. “Maar Open VLD zet het belang van onze stad voorop en wij wilden in geen geval het risico lopen dat onze stad in de onbestuurbaarheid zou belanden.”

De partij benadrukt dat Ivan De Clerck (Open VLD) daarom geen mandaat meer opnam en het zelf geen akte neerlegde bij de gouverneur. Opvallend: uiteindelijk werden wél twee aktes neergelegd. Eentje eind november voor Ivan De Clerck en eentje begin januari voor Daphné Dumery. Al werd de akte voor De Clerck onontvankelijk verklaard door minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) omdat het document onvolledig is. De Clerck nam ook geen mandaat meer op.

“Nu duidelijk geworden is dat die documenten zonder ons medeweten werden neergelegd, kan men ons geen enkele verantwoordelijkheid meer in de schoenen schuiven”, aldus De Geest. “We konden enkel geloofwaardig reageren nadat we enkele dagen geleden, via Binnenlands Bestuur en de bevoegde minister, het bewijs van deze twee ingediende voordrachtsaktes mochten ontvangen.”

Het indienen van de twee aktes valt waarschijnlijk te kaderen in een administratief manoeuvre langs de kant van N-VA. Daar wilde men aantonen dat het onvolledige document geen enkele rechtsgeldigheid had. Eens die akte onontvankelijk werd verklaard, telde de handtekening van Dumery niet meer. “Er was vroeger een intentie om verder te gaan met Open VLD, maar door interne twisten en afrekeningen was samen besturen onmogelijk”, reageert Daphné Dumery (N-VA), die vandaag eindelijk de eed aflegt bij gouverneur Decaluwé als burgemeester van Blankenberge.

“Ik ben aan mijn voordracht begonnen toen ik absoluut zeker was dat er administratief geen probleem was. Er is op geen enkel moment sprake geweest van een dubbele voordracht, want ik ben maar aan mijn voordracht begonnen nadat de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd. Als Open VLD mijn voordracht wil aanvechten, moet ze dat doen via een procedure. Niet aan de toog, via de pers of op straat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer