© atv

341 vrachtwagens gecontroleerd op parking in Antwerps havengebied: “Waar moeten we dan naartoe?”

Antwerpen -

Politie- en inspectiediensten controleerden maandag 341 vrachtwagens in het Antwerpse havengebied. Truckers brengen er, vaak in erbarmelijke arbeids- en leefomstandigheden, het weekend door op grote parkeerterreinen. Toch blijken velen onder hen dat niet eens zo erg te vinden. “In totaal werd voor 255.762 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf.”

Jarit Taelman

De grootschalige actie, Pukhus genaamd, ging maandagochtend omstreeks 8 uur van start. De politie omsloot vrachtwagenparking Goordijk aan de Noorderlaan en bracht het volledige terrein in beeld met behulp van drones.

Bedoeling van de actie was om alle aanwezige vrachtwagens en hun chauffeurs te controleren op eventuele inbreuken van de sociale wetgeving. De actie was dan ook vooral gericht op het beleid van de werkgevers. Die zijn in theorie verplicht te waken over de arbeids- en leefomstandigheden van hun chauffeurs, maar de praktijk laat vaak te wensen over.

De politie- en inspectiediensten zochten naar eventuele inbreuken van de sociale wetgeving.© Joris Herregods

Rust

“We controleren bijvoorbeeld de wekelijkse rust van de chauffeur, maar ook of ze hun lange rust niet moeten doorbrengen in de cabine van hun vrachtwagen. Chauffeurs moeten ook de mogelijkheid krijgen om elke vier weken te kunnen terugkeren naar huis”, legt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert ter plaatse uit. Naast verschillende binnen- en buitenlandse sociale inspectiediensten woonden ook minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de actie bij.

Arbeidsauditeur Pieter Wyckaert in gesprek met  minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).© Joris Herregods

“Bij inbreuken krijgt de werkgever van de chauffeur een onmiddellijke inning vanaf 1.800 euro.” Als die boete niet betaald wordt, kan de vrachtwagen in beslag genomen worden. “Maar over het algemeen zien we dat werkgevers er toch voor kiezen die onmiddellijke inning te betalen”, zegt Wyckaert.

“Bij inbreuken krijgt de werkgever van de chauffeur een onmiddellijke inning vanaf 1.800 euro”

Pieter Wyckaert

Arbeidsauditeur

De sociale inspectie is ook een onderzoek gestart naar een Roemeens bedrijf dat de vrachtwagenparking Goordijk aan de Noorderlaan als uitvalsbasis gebruikt.© Joris Herregods

Bang voor ontslag

Dat bevestigt Claudiu, een van de gecontroleerde chauffeurs uit Roemenië die vrijuit wil praten met de pers. “Onze baas weet dat we in overtreding zijn, maar hoopt er met een eenmalige boete vanaf te komen. Dat is goedkoper dan altijd een hotel of appartement te moeten voorzien voor alle chauffeurs”, zegt hij enigszins gelaten.

Wat hij vertelt, komt meermaals terug in onze gevoerde gesprekken met voornamelijk Roemeense en Bulgaarse truckchauffeurs. Iets verderop treden Cristian en Ionut hun landgenoot bij. “De politie vertelt ons dat we hier niet mogen overnachten, maar waar moeten we dan wel naartoe?”, vraagt Cristian zich luidop af. Beide heren geven ook aan dat verschillende collega’s het geld voor een eventuele overnachting ook liever in eigen zak steken.

De Roemeense truckers Cristian (links) en Ionut (rechts) tonen begrip voor elkaars situatie en dat van vele landgenoten.© Joris Herregods

“Er zijn gewoon niet genoeg hotels in dit havengebied. Om dan nog te zwijgen over de hygiëne in die hotels. En bovendien laten we onze vrachtwagen niet graag onbewaakt achter, anders krijgen dieven vrij spel. Wij truckers vinden het niet erg om te overnachten in onze eigen vrachtwagen”, aldus Cristian. “Deze controles zijn niet goed”, meent Ionut. “Wij werken ons te pletter om voor onze familie te voorzien en zijn bang om ontslagen te worden. Het moet voor iedereen haalbaar blijven”, zegt hij.

“Wij werken ons te pletter om voor onze familie te voorzien”

Ionut

Roemeense vrachtwagenchauffeur

In totaal stonden 341 vrachtwagens op de parking. “Alle 202 voertuigen waarvan de bestuurder aanwezig was, werden gecontroleerd. Voor 135 bestuurders bleek de werkgever geen gepaste accommodatie te hebben voorzien, zij brachten het weekend in hun vrachtwagen door”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

“35 bestuurders bleken al langer dan vier weken weg van huis, in 70 gevallen waren de vrachtwagens al langer dan acht weken niet teruggekeerd naar het land waar de firma een vestiging heeft”, zegt Bruyns. “In totaal werd voor 255.762 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf.” De sociale inspectie is ook een onderzoek gestart naar een Roemeens bedrijf dat de parking als uitvalsbasis gebruikt.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen