© ANP / Peter Hilz

Zieke zelfstandigen blijven vaak voor lange tijd out

Als zelfstandigen ziek worden, blijven ze vaker dan werknemers langdurig thuis, blijkt uit nieuw onderzoek van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) en het Riziv. De Tijd bericht dinsdag over het onderzoek, waarvoor jarenlang 220.000 mensen werden opgevolgd.

Bron: BELGA

“Zelfstandigen ­wachten doorgaans langer voor ze thuisblijven, maar daardoor stapelen de risico’s zich op”, zegt Xavier Brenez, CEO van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “Dat uitstelgedrag heeft grote gevolgen. Zodra ze uitvallen, is amper een derde binnen het jaar in staat weer aan de slag te gaan.”

Een van de grootste risicofactoren blijkt het statuut. 73 procent van de zelfstandigen die langer dan zes maanden thuiszitten door psychische stoornissen verlengt zijn arbeidsongeschiktheid tot langer dan een jaar. Dat is 11 procentpunten hoger dan het gemiddelde.

Wel is de groep zelfstandigen die al langer dan een jaar thuiszitten met een psychische stoornis kleiner dan die van de werknemers. In 2022 ging het om zo’n 8.000 zelfstandigen, in vergelijking met 177.000 werk­nemers.

LEES OOK. Het leven van vrouwen is écht zwaarder: “Hun gezondheid wordt verwaarloosd”

Niet alleen zelfstandigen hebben een groter risico. Ook mensen boven 55 jaar zijn kwetsbaarder. 75 procent van wie al zes maanden thuiszit, verlengt de afwezigheid tot langer dan een jaar. Vrouwen hebben een iets grotere kans dan mannen om langer dan een jaar thuis te zitten. Ten slotte is het risico groter bij mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER