Het distributiecentrum van sportwinkelketen Decathlon in Willebroek.© rr

Decathlon over 132 jobs die uit Willebroek verdwijnen: “Iedereen krijgt de kans om bij ons aan de slag te blijven”

De directie van sportwinkelketen Decathlon schrapt tegen eind dit jaar 132 jobs in het logistieke centrum in Willebroek, maar zegt dat het niemand wil ontslaan. “Iedereen krijgt de kans om bij ons aan de slag te blijven. Werknemers kunnen ook overstappen naar het bedrijf dat ons gebouw in Willebroek overneemt.”

Christof Willocx

Alle 33 winkels van sportwinkelketen Decathlon in België worden vandaag bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Willebroek. Maar het huurcontract van Decathlon voor dat gebouw loopt weldra af en de Franse multinational maakt daarvan gebruik om al zijn logistieke activiteiten in Willebroek stop te zetten.

Waarom worden de logistieke activiteiten in Willebroek stopgezet?

Julie Nevejan, persverantwoordelijke van Decathlon in België: “Deze aankondiging is een onderdeel van een Europees plan waarmee we onze logistieke operaties efficiënter willen organiseren over de landsgrenzen heen. We willen ons aantal distributiepunten verminderen. Daardoor zitten de producten minder verspreid en kunnen we makkelijker het overzicht bewaren. De winkels in België zullen dus sneller bevoorraad kunnen worden, waardoor klanten sneller aan hun producten raken.”

Vanuit welke distributiecentra komen de producten voor de Decathlon-winkels in België vanaf volgend jaar?

“We verhuizen onze activiteiten van Willebroek naar bestaande distributiecentra in Frankrijk en Duitsland.”

Heeft het weghalen van jobs te maken met de hoge loonkosten of de strenge wetgeving rond nachtarbeid in België? In het distributiecentrum van Willebroek wordt ‘maar’ tot 18 uur gewerkt. Nachtarbeid is duur en kan alleen na een akkoord met een vakbond.

“Het gaat hier niet om een besparingsoefening in België. De beslissing om de logistieke activiteiten in Willebroek te beëindigen, maakt deel uit van een internationaal plan. België wordt niet apart geviseerd. Ook de logistieke activiteiten in de distributiecentra in Spanje, Italië en Frankrijk kunnen door ons internationale plan worden beëindigd. Het basisdoel is om ons distributienetwerk over heel Europa zo efficiënt mogelijk in te zetten.”

Julie Nevejan.© rr

“We gaan sowieso iedereen begeleiden naar een nieuwe job. Er komt geen collectief ontslag”

Julie Nevejan

Decathlon

Wat gebeurt er met de 132 mensen wier job in Willebroek verdwijnt?

“Iedereen krijgt de kans om bij ons aan de slag te blijven. We gaan daarvoor met iedere werknemer individuele gesprekken opstarten. Er zijn vacatures in onze 33 winkels, onze hersteldienst, onze klantendienst enzovoort. Werknemers kunnen ook overstappen naar het logistieke bedrijf dat ons gebouw in Willebroek zal overnemen. Het is vandaag nog niet duidelijk welk bedrijf dat zal zijn. We gaan sowieso iedereen begeleiden naar een nieuwe job. Er komt geen collectief ontslag.”

Er werken bij Decathlon in Willebroek ook 31 mensen die geen logistiek doen. Ze herstellen bijvoorbeeld de fietsen en het textiel dat uit jullie winkels komt of verhuren materialen aan verenigingen. Wat gebeurt er met hen?

“Zij blijven in dienst van Decathlon. We weten alleen nog niet vanuit welke locatie zij vanaf volgend jaar zullen werken. Dat kan in Willebroek zijn of ergens anders. Dat is nog niet beslist.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER