“Religieuze gekken” zijn vaste klant in Vlaanderen: ook stad Antwerpen stelde zaal ter beschikking

© Nieuwsuur

© nieuwsuur

© rr

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De twee Nederlandse islampredikers die in het Genkse stadhuis een voordracht gaven en door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) “religieuze gekken” genoemd worden, waren daarmee niet aan hun proefstuk toe. De twee, Ali Houri en Salah Heddin, geven bijna wekelijks een lezing in Vlaanderen.

Hannes Cattebeke

“Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?” Een furieuze staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) was niet mals voor de Nederlandse islampredikers Ali Houri en Salah Heddin. Dat die op zaterdag 30 september in een zaal van het Genkse stadhuis onder meer konden oproepen om niet naar muziek te luisteren en alle plaatsen te mijden waar alcohol geserveerd wordt, begreep ze niet.

LEES MEER: Ophef over infoavond voor moslims in stadhuis: “Overspel is verboden, muziek is des duivels”

Nochtans waren Ali Houri en Salah Heddin in Genk niet aan hun proefstuk toe. Ze treden zelfs heel regelmatig op in Vlaanderen. De Genkse burgemeester wijst erop dat lessenreeksen van Ali Houri in Antwerpen plaatsvinden in gemeenschapscentrum Den Tir, dat eigendom is van de gemeente. “Niemand heeft mij gewaarschuwd voor een eventuele problematische inhoud.” Volgens de bevoegde Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA) staat er in het reglement dat Den Tir niet mag worden verhuurd voor religieuze activiteiten. “We zijn nu aan het onderzoeken of die lessen daar effectief plaatsvinden”, zegt zijn woordvoerder. “Als dat het geval is, dan zullen we ze meteen laten stopzetten.”

De reeks lessen van de Nederlanders in Antwerpen ging van start op 19 september, zo vernam De Morgen, en zou twaalf weken duren. Het is op dit moment niet duidelijk of de reeks nog loopt. De organiserende vzw wenst in ieder geval niet te reageren.

Gescreend

“Het ging het er veel genuanceerder aan toe dan wat blijkt uit de reportage van Nieuwsuur”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries. “Onze diensten hadden de sprekers op voorhand gescreend en volgens de politieagent die op de voorstelling aanwezig was, was er geen oproep tot haat of geweld”. De agent maakte wel melding van extreme meningen. “Ook ik distantieer mij van boodschappen waarbij jongeren zich moeten afkeren van muziek”, zegt Dries. “Maar zolang er niets onwettigs gebeurt, moeten we de vrijheid van meningsuiting respecteren.”

Dat is ook de inschatting van filosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen). “Vanuit maatschappelijk oogpunt is dit een zeer problematisch discours, want het gaat in tegen democratische waarden als vrijheid en gelijkheid. Maar zolang ze niet expliciet oproepen om bijvoorbeeld muziek te verbieden, of homo’s aan te vallen, is het moeilijk om hiertegen op te treden. De vraag is wel of je dit als stadsbestuur moet toelaten in de eigen infrastructuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen