© Gemeente Mol

‘Brood(doos)nodig’ zorgt voor gezonde maaltijden op Molse scholen

Mol -

Het gemeentebestuur van Mol lanceert ‘brood(doos)nodig’, een project waarbij de leerlingen de kans krijgen om gevarieerder te eten. De samenwerking met zes scholen moet ervoor zorgen dat de jongeren verse, seizoensgebonden groenten kunnen eten, zodat ze niet met honger op de schoolbanken zitten.

Stef Geeraerts

Het project is opgericht door Enchanté vzw, een non-profitorganisatie die mensen met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat iedereen zich goed voelt. Om leer- en concentratieproblemen te voorkomen, roept de organisatie en het gemeentebestuur inwoners en handelaars op om het project te ondersteunen door flyers en posters te verspreiden. Met deze aanpak verlaagt het gemeentebestuur de drempel naar de hulpverlening zodat gezinnen niet in armoede belanden.

De scholen gebruiken het ingezamelde geld – dat via www.brooddoosnodig.be ingezameld wordt – voor de aankoop van gezonde voeding voor alle leerlingen. Daarnaast kan je het project als inwoner steunen door fruit te schillen of voeding in te kopen. Meer informatie is te vinden bij de deelnemende school of bij het Huis van het Kind in Mol. Als je kiest voor een algemene bijdrage aan alle deelnemende scholen, ontvang je een fiscaal attest vanaf 40 euro.

Lokale handelaars kunnen hun steentje bijdragen door de flyers met QR-code in de winkel te leggen of door een samenwerking aan te gaan met een deelnemende school of Ondernemers voor een Warm België.

Anne-Marie Van Doninck, directeur van basisschool De Toren in Mol Achterbos en schepen van Onderwijs en Volksgezondheid Hilde Valgaeren (N-VA) genieten van een verse kop soep.© Gemeente Mol

“Elke school geeft zijn eigen invulling aan het project”, zegt schepen van Samenlevingsopbouw en Huis Van Het Kind Lieve Heurckmans (CD&V). “Het is de bedoeling om jongeren zo vroeg mogelijk te laten kennismaken met gezonde voeding. Als kinderen goed eten, voelen ze zich beter in hun vel en zijn ze ook gelukkiger. Mensen uit de Westerse wereld eten tegenwoordig sterk bewerkte voeding, maar er gaat niets boven gezonde voeding. We zijn de eerste gemeente uit de Kempen die met Enchanté vzw samenwerkt,” zegt Heurckmans.

“We bieden het project aan voor iedereen en willen zeker niet specifiek rond kinderen in armoede werken, zodat dit initiatief niet stigmatiserend werkt. Niet iedereen krijgt de kans om kennis te maken met gezonde voeding. Op termijn hopen we om het project verder door te trekken naar onder meer de kinderopvang.

www.gemeentemol.be/brooddoosnodig

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners