Foto: Google Maps

Na ontslagen bij Decathlon en Van Hool: Voka vraagt Vlaamse steun voor bedrijven in regio Mechelen-Lier

Werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen wil dat Vlaanderen de regio rond Mechelen en Lier erkent als ontwrichte zone. "Bedrijven in de regio betalen dan minder loonlasten als ze investeren in innovatie", zegt Tom Laveren van Voka. De oproep komt er na jobverlies bij Decathlon in Willebroek, Van Hool in Koningshooikt en Celanese in Mechelen. 

Op korte tijd verdwijnen er in de ruime regio Mechelen-Lier 2.000 jobs bij drie grote bedrijven. Werkgeversorganisatie Voka roept de overheden daarom op om bedrijven in de regio te versterken. "Er moet steun komen", vindt Tom Laveren van Voka. "Vandaag horen we het slechte nieuws bij Decathlon in Willebroek. Daarmee krijgt de regio opnieuw klappen na jobverlies bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt, en chemiebedrijf Celanese in Mechelen."

4 jaar lagere loonlasten

Voka wil dat Vlaanderen de regio Mechelen-Lier erkent als "ontwrichte zone plus". Bedrijven in zo'n zone die investeren in innovatie, krijgen korting van de overheid op hun bedrijfsvoorheffing. Zo kunnen ze 5 procent besparen op de loonkosten", zegt Laveren. "Hopelijk heeft Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) oren naar ons voorstel."

Limburg, Turnhout en een deel van Vlaams-Brabant hebben al zo'n erkenning als "ontwrichte zone". Daarin geldt het voordeeltarief voor bedrijven voor 2 jaar. Voka Mechelen-Kempen ijvert met zijn "ontwrichte zone plus" voor een steunmaatregel die 4 jaar geldt.

Reactie minister Brouns

"Het is goed om te weten dat de regio rond Koningshooikt vandaag al ontwrichte zone is", reageert Vlaams minister voor Werk Jo Brouns (CD&V). "Wat Willebroek betreft, moeten we nog eens bekijken of dat al binnen een bestaande zone valt. Die hebben een straal van 50 kilometer."

"Verder moeten we de vraag stellen aan de federale regering en dat wil ik zeker ondersteunen. Maar als we dat doen, moeten we dat ook bekijken voor de andere zones waar grote herstructureringen hebben plaatsgevonden. We moeten ook niet alleen de federale collega's overtuigen. Dit moet ook passen binnen de regels voor staatssteun. Er zijn dus nog wel wat stappen te zetten voor deze vraag kan omgezet worden in de praktijk."

In Limburg heeft de maatregel volgens de minister al effect. "Daar is die al een tijdje actief en dat heeft wel degelijk een positief effect op de tewerkstelling. Het is dus zeker een maatregel die ik omarm."

Meest gelezen