Een boer kon de wolf zondag 5 mei rond 17 uur fotograferen in Meersel-Dreef (Hoogstraten). Jan Loos van Welkom Wolf analyseerde de foto en het gaat zeker om een authentiek beeld.© rr

Wolf duikt op in Hoogstraten, mogelijk gaat het om dier dat tien dagen geleden in Mol over straat zwierf

Meersel-Dreef -

Een boer kon zondag 5 mei rond 17 uur een wolf fotograferen in Meersel-Dreef (Hoogstraten). Het dier werd een half uur later nog door twee getuigen opgemerkt op de Watermolenweg. Welkom Wolf zegt dat het zeker een wolf is, en hoogstwaarschijnlijk niet wolvin Emma die in Wuustwezel, Brecht en Kalmthout pleistert.

Waarschijnlijk lag de wolf ergens te slapen en werd hij gewekt. “Dat zien we wel vaker op zondag, als er veel recreanten in de bossen zijn”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “De boer die de wolf fotografeerde heeft een driehonderdtal schapen. Ik heb hem gerustgesteld dat als hij vandaag geen schade heeft, de wolf waarschijnlijk al is doorgetrokken.”

Rond 17.30 uur werd het dier nog twee keer gemeld in een buurtapp aan de Watermolenweg. Hij was toen zuidelijker gelopen. “Zo op het zicht denken wij dat het niet om de gevestigde wolvin Emma gaat die in de omgeving van het Schietveld zit. Wij zijn daar quasi zeker van”, zegt Jan Loos. “Puur op het zicht lijkt deze wolf sterk op de jonge wolf die op 26 april in Mol werd gespot, maar al die wolven lijken op elkaar. Het is mogelijk dat hij nu naar Hoogstraten is doorgetrokken zonder onderweg schadegevallen te veroorzaken. Dat is een goed teken, dan voedt hij of zij zich met wild. De wolf in Mol liet geen DNA-sporen achter, dus we zullen nooit zeker weten waar dit dier vandaan kwam.”

LEES OOK. Jonge wolf gesignaleerd aan café De Oude Jager

Bij een boer in Wouwse Plantage naast Essen liep vorige week nog deze wolf in het schijnsel van zijn tractorlamp.© rr

Het kan om een Limburgse jonge wolf gaan, maar het dier kan net zo goed uit Nederland of Duitsland komen. Verleden week werd al een wolf gespot in Wouwse Plantage, een dorp in de gemeente Roosendaal, vlak bij Essen. “Mogelijk kan het ook om deze wolf gaan”, zegt Loos.

LEES OOK. Duitse wolf liep 1.100 kilometer naar Emma, om dan verder te trekken:

Emma

Hij of zij zit nu wel dichtbij het territorium van Emma. De Wuustwezelse/Brechts wolvin had eind vorig jaar twee keer een andere mannetjeswolf in haar territorium, maar in februari, de enige maand waarin wolven paren, was ze single. “Emma werd recent nog gezien en heeft zeker geen jongen. Af en toe zijn er nog schadegevallen, zoals onlangs aan de wei tegenover Station Noorderkempen. Maar Emma doet niet aan surplus-killing. Ze neemt meestal slechts één schaap.”

LEES OOK. Wolf passeert langs hondenopvang ’t Dierenhoekske, maar staat voor gesloten deur

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) breidde drie weken geleden de schutskring voor het wolvengebied nog uit. Gemeenten als Hoogstraten, Rijkevorsel, Malle en Brecht vallen daar nu ook in. Wie dieren houdt kan subsidies aanvragen voor wolfwerende maatregelen.

Wie de wolf uit Hoogstraten spot, mag zijn waarneming altijd melden bij Welkom Wolf via 0495-32.53.30 of wolven@landschapvzw.be (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen