19 april 2019 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Check je saldo voor je naar de kassa gaat

De crisis is voorbij, maar lang niet iedereen is uit de geldzorgen. Het Nibud meldde deze week dat bijna vier op de tien Nederlanders het lastig of zelfs zeer moeilijk vinden om rond te komen. Dat betekent niet dat ze te weinig verdienen, maar dat de tering en de nering niet in balans zijn. Alleen op het hoogtepunt van de crisis, tussen 2012 en 2015, waren de geldzorgen nog talrijker. Dat kwam doordat de financiële crisis (die in 2008 bij de banken begon) eigenlijk pas in 2013 op z’n hevigst doorwerkte naar de huishoudens, bijvoorbeeld als een van de kostwinners werkloos raakte.

Dat er geldnood opdoemt als je vaste inkomen ineens plaatsmaakt voor een veel lagere uitkering, spreekt voor zich. Maar nu de werkloosheid weer naar een historisch laag peil is gezakt, komt een ander probleem boven water. Namelijk: dat geldzorgen vaker aan de uitgavenkant ontstaan, dan bij de inkomsten.

Veel mensen zitten krap door hun hoge vaste lasten, constateert het Nibud. Dat klinkt hopelozer dan het is, want niet elke vaste last ligt even vast. Natuurlijk: een hypotheek verlaag je niet zomaar, en veel huurders staan machteloos tegenover de jaarlijkse verhoging. Maar veel andere lasten zijn wél aan te pakken. Eerder deze maand werd al gewaarschuwd voor de sluipende manier waarop periodieke betaalverplichtingen zich opstapelen. Bij het woord ‘abonnement’ denken lezers misschien eerst aan hun krant, maar de realiteit is dat bankrekeningen volautomatisch geplunderd worden door servicecontracten, telefoonabonnementen en kabelpakketten, loterijen en sportclub-contributies. Zulke automatische incasso’s zijn beruchte gaten in de huishoudportemonnee. Daarnaast wijst het Nibud op het heil van ‘bedachtzaamheid’ tegenover impulsaankopen. Heb ik dit echt nodig? Moet het nu meteen? Kan het ook goedkoper? En (een heel belangrijke:) welke bijkomende kosten komen hier nog achteraan?

Moeilijk rondkomen is geen exclusief probleem van ‘de minima’. Onder ouderen en gepensioneerden ligt het percentage tobbers het laagst. Terwijl juist hoge salarissen (meer dan 4000 euro netto) soms ver vóór het einde van de maand alweer verteerd zijn. Hoe dan? ­Bijvoorbeeld doordat in delen van het land de huizenprijzen elke realiteit ontstegen zijn; als je daar op basis van twee inkomens een hypotheek voor hebt afgesloten, kan een ziekte of scheiding er diep inhakken.

Digitaal betalen gaat verraderlijk makkelijk; pinnen of contactloos ‘akkoord’ geven op een bedrag is minder tastbaar dan een handvol munt- of papiergeld. Toch heeft de digitalisering ook iets goeds gebracht: even je saldo checken kan elk moment. ‘Rood staan’ komt daardoor minder voor, en je ziet het sneller.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.