Luister naar

Ingezonden brief: We hebben Maria niet nodig om te kunnen bidden

Nieuws
Rein Ferwerda Morra
vrijdag 19 april 2019 om 03:00

Als protestants volgeling van Christus heb ik mijn ogen moeten uitwrijven bij de column van professor Ad de Bruijne (‘Voorspraak Maria’, ND 13 april). Allereerst kan ik goed leven met de conclusie van De Bruijne dat de vervreemding met Rome inzake de Maria-spiritualiteit blijft. Maar daaraan vooraf gaan overwegingen die naar het rooms-katholieke standpunt opschuiven. Van harte ben ik het eens dat gelovigen tevens priester zijn en in Jezus’ naam voor elkaar mogen bidden. Ongetwijfeld wordt ook in de hemel gebeden (Openbaring 6). Maar het is bijbels niet aantoonbaar dat Maria in de hemel een bijzondere positie als voorbidder voor de gelovigen op aarde zou hebben. De Bijbel laat er geen misverstand over bestaan dat er maar één Voorspraak en Middelaar tussen God en mensen is: Jezus Christus, Zoon van God, onze hemelse Hogepriester.

Maria wordt door rooms-katholieke gelovigen als ‘koningin van de hemel’ aangesproken om ‘voorspraak bij de Heer’ te zijn. Volgens de Bijbel mogen gelovigen echter rechtstreeks tot God bidden in Jezus’ naam. Daar hoeft dus geen andere gelovige of heilige op aarde noch in de hemel, dus ook Maria niet, als extra voorspraak aan te pas te komen. Hoe makkelijk kan eenzijdige Madonna-verering ontaarden in Maria-verafgoding, zoals de rooms-katholieke traditie helaas wereldwijd laat zien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.