Direct naar artikelinhoud

Carlsen blundert, maar geeft dreigende nederlaag alsnog een andere wending

Magnus Carlsen op het Tata Steel Chess Tournament.Beeld ANP

Grootmeester Hein Donner zei eens dat niets zo bevorderlijk is voor een goed eindresultaat als het winnen van een schaakpartij waarin je totaal verloren hebt gestaan. Als Magnus Carlsen er net zo over denkt, kunnen we in de slotweek van het Tata Steel-toernooi nog veel van hem verwachten.

De wereldkampioen permitteerde zich zondag een kolossale blunder, maar won de partij wel doordat zijn Engelse tegenstander Gawain Jones zich met de weelde geen raad wist.

Ontreddering

De achtste ronde was nog geen uur aan de gang toen de eerste akte van het drama zich voltrok. Zonder enige aanleiding gaf Carlsen met een buitengewoon slordige 18de zet pardoes een stuk weg. Natuurlijk was er een enkele goedgelovige die meende dat het een diepzinnig offer was, maar de ontreddering op Carlsens gezicht en vooral een objectieve analyse van de stelling bewezen het tegendeel. Paniek brak uit bij de commentatoren van de Noorse televisiezender die de partijen live uitzendt. Carlsens zus Ellen zei dat haar lichaam overal pijn deed.

Natuurlijk liet Carlsen het hoofd niet hangen. Na zijn blunder hervond hij de juiste concentratie en koos hij vlot spelend keer op keer de sterkste zet. Gawain Jones daarentegen verzonk in eindeloos gepeins, terwijl het met de kwaliteit van zijn zetten van kwaad tot erger ging. Een glad gewonnen stand veranderde eerst in onduidelijke chaos en even later in een zelf aangerichte ruïne. Een illusie armer gaf Jones op bij de 42ste zet.

Carlsens zus Ellen zei dat haar lichaam overal pijn deed
Het voelt ongemakkelijk blij te zijn met een winstpartij waarin je zo'n afschuwelijke fout hebt gemaakt
Magnus Carlsen

Meevaller

Met een haast verontschuldigende glimlach deed Carlsen zijn verhaal. Hij gaf grif toe dat hem een grove blunder was ontglipt en hij kon zich niet voorstellen dat iemand hem geheel ten onrechte van genialiteit had verdacht. Omdat hij niets meer te verliezen had, besloot hij nog een paar zetten te spelen, waarna tot zijn verbazing, met dank aan Jones, de dreigende nederlaag een heel andere wending had gekregen. 'Natuurlijk is het punt zeer welkom, al voelt het ongemakkelijk blij te zijn met een winstpartij waarin je zo'n afschuwelijke fout hebt gemaakt', aldus de wereldkampioen na afloop.

Carlsen steeg door de meevaller naar de top van het klassement. Deels dankzij zijn andere winstpartij in het weekeinde ten koste van de Chinese Yifan Hou en vooral dankzij Anish Giri, die zondag Sjachrijar Mamedjarov versloeg. De Azerbeidzjaan had na drie overwinningen op rij een vol punt voorsprong op zijn achtervolgers genomen, maar staat nu weer met beide benen op de grond. Hij deelt de eerste plaats met Carlsen en Giri.


Carlsen niet langer alleenheerser blijkt eens te meer op Tata-toernooi

Ongeduldig wachten de fans op de dag waarop Magnus Carlsen tot leven komt en het Tata-toernooi naar zijn hand zet. Tot dusver is het niet veel wat de wereldkampioen heeft laten zien: één winstpartij na een grove fout van de Indiër Adhiban en vijf remises. Geen enkele keer slaagde hij erin op eigen kracht serieuze winstkansen te creëren.