Luister naar

Ingezonden brief: De ondernemingsraden van scholen hebben ingestemd, en dan nu staken?

Nieuws
Henk Cornelisse oud-leerkracht Leek
woensdag 13 december 2017 om 03:00

Tussen 2012 en 2016 is de overheidssubsidie per basisschoolleerling gestegen. Maar de leerkracht voor de klas heeft daar niets van gemerkt. Voor zijn en haar salaris gold al die jaren de nullijn. En ook geen vermindering van de werkdruk, eerder toename.

Bestuurders vonden het nodig extra financiële middelen aan andere zaken te besteden of de reservepot te vullen.

Niet de minister, maar de schoolbestuurder beslist over de besteding van de overheidssubsidie.

Maar de bestuurder heeft daarvoor een positief advies van het personeel (via de ondernemingsraad) nodig. Heel veel ondernemingsraden hebben dat positief advies gegeven. Of hebben ze zitten slapen? Dan komt een stakingsactie wel ‘een beetje dom’ over.

Eerst instemmen met het besluit van de bestuurder: geen salarisverhoging en geen werkdrukverlichting.

Daarna van de minister nog meer geld eisen en met een staking de leerling de dupe laten worden (ND 12 december). Raar!

Dan moet je bij je bestuurder en je ondernemingsraad zijn. Die beslissen waar het geld heen gaat. Ga daar de strijd mee aan.

Overigens mijn diepe respect en bewondering voor wat veel leerkrachten dagelijks met en voor hun leerlingen presteren.

En dank voor wat ze mijn (klein)kinderen meegeven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

'No media needed', schreef Wilders. Maar dat is een vergissing. We zijn geen dictatuur

We gaan de media versterken, beloofden de coalitiepartijen aan het begin van de formatie. Maar daar blijkt vooralsnog bar weinig van: de btw op kranten gaat zelfs fors omhoog.

Sta migratie gereguleerd toe. Daardoor wordt de kaalslag op sociale zekerheid voorkomen. Ook is het dan beter mogelijk om de effecten van migratie op de huizenmarkt in goede banen te leiden.

Johan Graafland: En toch, zeggen ook mijn studenten, is gereguleerde migratie beter

Kabinetsformateur Richard van Zwol zit in een spagaat, constateert Johan Graafland. Van Zwol adviseerde met zijn staatscommissie ‘gecontroleerde migratie’, maar zet nu een kabinet in elkaar dat tegen dat advies ingaat.

Ambassadeur Modi Ephraim van Israël in Den Haag.

Ambassadeur Israël: 'Internationaal Strafhof is een nieuw slachtoffer van 7 oktober'

De ambassadeur van Israël in Nederland vindt dat de aanklager van het Internationaal Strafhof een obscene gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas schetst. 'Dit is partijdig en er worden feiten verdoezeld.'

Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.

Belastingaftrek giften stimuleert solidariteit en levert de samenleving heel veel op

De nieuwe coalitie is van plan de giftenaftrek fors te beperken. Dit kan de overheid weleens geld gaan kosten, schrijft Mark Treurniet, assistant professor bij de faculteit economie en bedrijfskunde in Groningen.

Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.