© Kioni Papadopoulos

Antwerpse kebabzaken over diepgevroren vlees met fosfaten: “Deze hele discussie is onzin”

Er komt geen verbod op diepgevroren kebabspiezen, dat heeft het Europees Parlement beslist. Klanten en uitbaters halen opgelucht adem. “De hele discussie is onzin. In frisdranken zitten ook fosfaten en daar kraait geen haan naar”, klinkt het

Jan Stassijns

Kebabliefhebbers in Antwerpen kunnen (voorlopig) op beide oren slapen. Een verbod op fosfaten in diepgevroren ­kebabspiezen heeft het niet gehaald in het Europees Parlement. Fosfaat zorgt ervoor dat diepgevroren vlees zijn smaak bewaart en het zorgt er ook voor dat het vlees aan de spies blijft hangen. Maar overmatige consumptie van fosfaten kan leiden tot hart- en vaatziekten. “Maar de hoeveelheid in kebab is erg klein”, stelt het Duitse Europees Parlementslid Renate Sommer (CDU). “Door kebab te eten krijg je in een jaar tijd evenveel fosfaat binnen als bij het drinken van anderhalve liter cola.”

Het was een erg nipte stemming in het Europees Parlement, maar fabrikanten van dergelijke kebabspiezen hebben dus de toelating van Europa om fosfaten te blijven gebruiken. Een grote geruststelling voor de vele kebabzaken in Antwerpen, want het grote merendeel van die zaken gebruikt diepgevroren kebabspiezen, die voornamelijk uit Duitsland komen.

Geen cola meer

Niet iedereen is blij met het debat dat de afgelopen dagen en weken gevoerd werd. “Het is typisch dat ze achter de kebab aangaan”, zegt een uitbater van een Antwerpse ‘fosfaten’-kebabzaak. “Dit is onzin. In frisdranken zitten ook fosfaten en daar kraait geen haan naar, maar plots is kebabvlees het grote probleem.”

“Het bestaat al jaren en nooit heeft het voor problemen gezorgd”, vult Mustafa Tunc, van kebabzaak Topkapi in de Hoogstraat aan. “Ik laat mijn vlees uit Limburg komen. Ik weet dat het goed vlees is én ik weet hoe ik het moet klaarmaken. Vooral dat laatste is volgens mij van het grootste belang. Ik ben al ziek geweest van op restaurant te gaan. Dat krijg je als het niet goed bereid is. Maar als de fosfaten echt gevaarlijk zouden zijn, zouden we al jaren geen cola meer drinken.”

Duurder, maar lekkerder

Hoewel de meeste kebabzaken in Antwerpen met diepgevroren kebabspiezen werken, zijn er ­enkelingen die dagelijks verse ­kebab maken. In Finjan bijvoorbeeld, aan het Museum van Schone Kunsten op Het Zuid. De zaak bestaat al 24 jaar, maakt alles vers en is de eerste en enige kebabzaak met een vermelding in restaurantgids Gault&Millau. “Wij kopen ons vlees lokaal en marineren en spiezen het zelf”, zeggen zaakvoerders Josef en Sean ­Chacham trots. “En ja, dat is duurder dan de 4 euro die je in andere kebabzaken betaalt (Bij Finjan betaal je tussen de 8 en de 10 euro, red.), maar onze klanten zijn bereid om daarvoor te betalen. Waarom zou ik meer betalen, horen we soms. Als je onze kebab proeft, weet je het meteen.”

Wat zijn dat nu eigenlijk, fosfaten?

Er bestaan twee soorten fosfaten in onze voeding: de onschadelijke natuurlijke aanwezige fosfaten en de omstreden toegevoegde fosfaten. Die laatste spelen een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Ze zorgen dat voedsel beter bewaard kan worden, dat de smaak behouden blijft na het invriezen, ze regelen de zuurtegraad... Fosfaten worden onder meer gebruikt in zachte kazen, vleesproducten, frisdrank en fastfood allerhande. Het Europees Voedselagentschap EFSA geeft advies aan de politiek en is zelf aan een onderzoek bezig rond fosfaten en de gevolgen voor de gezondheid. De resultaten worden eind 2018 verwacht. (jas)