Schotland

Echtgenoot van Schotse ex-premier beschuldigd van geldverduistering

De voormalige Schotse premier Nicola Sturgeon en haar man Peter Murrell.© AFP

Peter Murrell, de man van de voormalige Schotse premier Nicola Sturgeon en voormalig algemeen directeur van de Scottish National Party (SNP), wordt verdacht van geldverduistering in een onderzoek naar de financiën van zijn partij. Murrell heeft ontslag genomen als lid van de SNP.

belga, cdl
Bron: BELGA

Peter Murrell, de echtgenoot van de voormalige Schotse premier Nicola Sturgeon en voormalig algemeen directeur van de Scottish National Party (SNP), is donderdag officieel in verdenking gesteld van geldverduistering in een onderzoek naar de financiën van zijn partij.

De 59-jarige Schot werd donderdag in hechtenis genomen in het kader van ‘Operation Branchform’, een onderzoek dat draait rond mogelijk financieel gesjoemel met meer dan 600.000 pond (of ruim 700.000 euro) aan campagnedonaties.

De politie spreekt van “een man die om 9.13 uur werd gearresteerd en al op 5 april 2023 als verdachte was aangehouden, voor hij om 18.35 uur werd aangeklaagd na verdere ondervraging door rechercheurs die de financiering en financiën van de partij onderzochten”. Voor waarnemers is het duidelijk dat Murrell bedoeld wordt.

Murrell heeft intussen zijn lidmaatschap van de NSP opgezegd. “Hoewel deze ontwikkeling ons schokt, is het politieonderzoek nog gaande en het zou daarom ongepast zijn om commentaar te geven,” liet de woordvoerder van de NSP in een persbericht weten.

“Onschuldig”

Murrell werd bijna een jaar geleden voor het eerst gearresteerd en ontkende tot nu toe alle beschuldigingen. Sturgeon werd in juni gearresteerd voor ondervraging, zonder dat ze in verdenking werd gesteld, en hield eveneens haar onschuld staande.

In februari vorig jaar kondigde Sturgeon onverwachts haar ontslag als premier aan. Ze wist op dat moment al dat haar partij in een schandaal over fraude met geld van donateurs verwikkeld dreigde te raken.

Tussen 2017 en 2020 haalde de SNP ongeveer 760.000 euro op om een nieuwe campagne te beginnen over Schotse onafhankelijkheid. Volgens de rechercheurs zou de partij zou het geld gebruikt hebben voor de eigen werking.