België met ‘noodteam’ tegen Verenigde Staten meteen op dubbele achterstand in kwalificaties Billie Jean King Cup

© Belga

Zoals verwacht hebben Hanne Vandewinkel en Sofia Costoulas hun eerste wedstrijd in de kwalificaties van de Billie Jean King Cup tegen de Verenigde Staten verloren. Tegen veel hoger geplaatste tegenstanders gingen beide dames onderuit. Al maakten de Belgische talentes het de Amerikaanse dames knap lastig, wat toch positief is.

Jorunn Vannoorden
Bron: BELGA

Hanne Vandewinkel (WTA 278) heeft vrijdag in het Amerikaanse Orlando het tweede duel in de kwalificaties van de Billie Jean King Cup tussen België en de Verenigde Staten in drie sets verloren van de Amerikaanse Emma Navarro (WTA 21) met 4-6, 6-4 en 6-3. Eerder op vrijdag verloor Sofia Costoulas (WTA 279) ook al het openingsduel tegen Jessica Pegula (WTA 5), waardoor ons land op een dubbele achterstand staat. De Belgen verkochten hun vel dus duur tegen de Amerikanen, maar een dubbele achterstand kon niet vermeden worden tegen de op papier veel sterkere speelsters.

Zaterdag om 14.00 uur (20.00 uur Belgische tijd) is Pegula de tegenstander van Vandewinkel en volgen daarna mogelijk nog een partij tussen Costoulas en Navarro en een dubbelspel waarin Kimberley Zimmermann en Marie Benoit het dan tegen Madison Keys en Taylor Townsend zouden opnemen. Al lijkt dat straf gezien de dubbele achterstand en de sterkte van de Amerikaanse dames.

‘C-ploeg’

De winnaar plaatst zich voor de eindfase van het toernooi, in november in Sevilla, de verliezer speelt diezelfde maand een play-off om behoud in de wereldgroep.

De Belgische tennissters moeten het in de Verenigde Staten doen zonder Elise Mertens (WTA 30), Greet Minnen (WTA 70) en Yanina Wickmayer (WTA 89). Hanne Vandewinkel (WTA 278) en Sofia Costoulas (WTA 279) staan in Orlando dus voor een schier onmogelijke opdracht tegenover de ruim tweehonderdvijftig plaatsen hoger geklasseerden Jessica Pegula (WTA 5) en Emma Navarro (WTA 21).

Kapitein Wim Fissette looft Costoulas en Vandewinkel: “Allebei fantastische wedstrijd gespeeld”

“Ik ben ergens wel ontgoocheld dat we geen wedstrijd konden winnen, maar ik had niet verwacht dat we zo dicht bij een overwinning zouden komen”, reageerde Fissette. “Ze hebben allebei een fantastische wedstrijd gespeeld en getoond wat voor een potentieel ze hebben. Sofia en Hanne worden alleen maar beter. Dit moet hen veel motivatie en geloof geven om hierop verder te bouwen en verder te ontwikkelen. Dan ligt er zeker een mooie toekomst voor hen weggelegd. Wat hun ware potentieel is, is moeilijk te voorspellen. Het belangrijkste is dat ze stappen zetten in hun ontwikkeling. Dit is sowieso een enorme boost voor hen, wat ik had gehoopt.”

“Ik geloof dat de Amerikanen heel opgelucht zijn met de 2-0-stand. Ik ben ervan overtuigd dat ze een veel gemakkelijkere dag hadden verwacht”, vervolgt Fissette. “Op papier zijn dit wedstrijden die zij in twee korte sets moeten winnen. Maar je ziet dan dat bij de toppers extra stress komt kijken. Onze jonge Belgische meisjes hadden daarentegen niets te verliezen. Ze hebben allebei een topmatch gespeeld.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen