Hulpverlener krijgt humanitair paspoort

Nieuws
Om misstanden te voorkomen wil minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) hulpverleners gaan uitrusten met een ‘humanitair paspoort’.
anp
vrijdag 27 april 2018 om 03:00

Den Haag

Hulpverleners die veroordeeld zijn voor (seksueel) wangedrag krijgen niet zo’n paspoort. Dat moet voorkomen dat ze elders makkelijk aan de slag kunnen.

Het is een van de maatregelen die de bewindsvrouw neemt om wangedrag in de hulpsector zo veel mogelijk uit te bannen. Ze is daartoe aangezet door de misstanden op Haïti. Daar waren medewerkers van het Britse Oxfam in 2011 betrokken bij seksfeesten met jonge prostituees.

Het humanitair paspoort is volgens Kaag een ‘beschermingsmechanisme’ waarmee ‘per definitie een aantal mensen wordt uitgesloten’. Ze noemt het ‘een enorm belangrijk begin’ en wil het zo snel mogelijk introduceren. Het streven is dat zo’n paspoort er wereldwijd komt.

Verder komt er ook een meldpunt op haar ministerie voor wangedrag. Kaag heeft de regelgeving voor subsidies inmiddels aangescherpt. Dat betekent ook dat geld kan worden teruggevraagd van hulporganisaties als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, aldus de bewindsvrouw.

De nieuwe regels zijn opgesteld in overleg met de sector. Het pakket maatregelen richt zich op preventie, bescherming en sanctionering.

Onlangs werd bekend dat er in Afrika misbruik was geweest van promotiemeisjes ingehuurd door Heineken. Kaag heeft hierover gesproken met topman Jean-François van Boxmeer om duidelijk te maken ‘hoe serieus we dit nemen’. Ze heeft om een plan van aanpak gevraagd, en gaat de zaak ook aankaarten in de OESO. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.