Shell spint garen bij hogere prijzen

Nieuws
Shell heeft in het eerste kwartaal hogere resultaten in de boeken gezet, vooral dankzij de gestegen olie- en gasprijzen. Dat liet de Brits-Nederlandse olie- en gasgigant donderdag weten.
anp
vrijdag 27 april 2018 om 03:00
Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.
Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. anp / Lex van Lieshout

Den Haag

De winst van Shell bedroeg 5,3 miljard dollar, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten. Dat is de hoogste winst voor Shell sinds 2014, toen de olieprijs nog rond de honderd dollar per vat bewoog. Die beweegt momenteel rond de zeventig dollar per vat. In het eerste kwartaal van 2017 was de ccs-winst 3,75 miljard dollar. De totale omzet klom naar ruim 91 miljard dollar, van 73,3 miljard dollar een jaar eerder.

Shell profiteerde van betere prestaties bij de divisies Integrated Gas en Upstream.

Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de LNG-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,4 miljard dollar door hogere gasprijzen en verkopen. Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst behaald van bijna 1,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 540 miljoen dollar.

Voor Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, gingen de zaken wat minder. Daar stond een winst van 1,7 miljard dollar, tegen bijna 2,5 miljard dollar een jaar daarvoor.

De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2 procent omhoog tot het equivalent van meer dan 3,8 miljoen vaten per dag. De kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op 9,4 miljard dollar, tegen 9,5 miljard dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar. Shell gaf aan goede vooruitgang te boeken met zijn desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar. ‘De sterke winsten van Shell in het eerste kwartaal werden gestut door de hogere olie- en gasprijzen, aanhoudende groei, zeer goede prestaties bij Integrated Gas en verbeterde winstgevendheid bij Upstream’, aldus topman Ben van Beurden in een toelichting op de cijfers.

Shell meldde verder dat het zijn investering in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volledig afschrijft vanwege het kabinetsbesluit om de Groningse gaswinning in 2030 helemaal te stoppen. Het gaat om een afboeking van 244 miljoen dollar. De NAM is een samenwerkingsverband van Shell en ExxonMobil. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.