Vrouwenwielrennen lokt meer kijkers, maar ideaal scenario zoals in het veldrijden komt er (nog) niet

© Marc Van Hecke

Het afgelopen voorjaar was er opvallend meer vrouwenwielrennen te zien op televisie en met gemiddeld meer dan 280.000 kijkers werden de finales ook meer dan goed bekeken. Volgens manager sport van de VRT Luc Van Langenhove zullen ook de komende jaren minstens zoveel vrouwenkoersen live uitgezonden worden. “Maar het is een pak lastiger om net zoals in het veldrijden ook iedere vrouwenkoers in het voorjaar rechtstreeks uit te zenden.”

Jeffrey Fierens

Als u het afgelopen voorjaar te vroeg zapte naar Gent-Wevelgem of de Amstel Gold Race was de kans groot dat u nog laatste kilometers van de wedstrijd bij de vrouwen kon meepikken. Voor de live-uitzending van de mannen zond de VRT de afgelopen maanden immers voor het eerst ook een aantal vrouwenkoersen rechtstreeks uit. En die scoorden allerminst slecht, blijkt uit cijfers die onze redactie opvroeg bij de VRT. Gemiddeld keken afgelopen voorjaar 280.343 mensen naar de finales van de vrouwenkoersen op televisie.

Ondanks dat op Één een recordaantal mensen (1.258.300) tegelijkertijd naar de Ronde van Vlaanderen bij de mannen keken, stemden ook 113.497 kijkers op Canvas af naar de koers bij de vrouwen. In vergelijking met de eerste live-uitzending in 2016 is dat bijna 5.000 kijkers meer.

“We zijn uiteraard blij met deze cijfers”, zegt manager sport van de VRT Luc Van Langenhove na het eerste voorjaar waarin de VRT meer dan enkel de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op de buis bracht. “We zijn bovendien ook van plan om op deze weg voort te gaan. Er zullen de komende jaren zeker niet minder vrouwenkoersen op televisie te zien zijn.”

Nog niet zoals het veldrijden

Vooral als de live-uitzending bij de vrouwen voor de finale bij de mannen kan worden uitgezonden, lokt het meer kijkers. Voor Gent-Wevelgem haalden de kijkcijfers een gemiddelde van 437.606 mensen. Tijdens de Amstel Gold Race zagen zelfs iets meer dan een half miljoen kijkers (502.098) wereldkampioene Chantal Blaak de overwinning pakken.

In het veldrijden is het ondertussen een gewoonte om ook de vrouwenwedstrijd live op televisie te zien voor de wedstrijd van de mannen. Die uitzendingen halen wekelijks mooie kijkcijfers, maar voor eenzelfde formule in de voorjaarsklassiekers, waar iedere mannenwedstrijd stilaan ook een vrouweneditie heeft, blijft het voorlopig wachten.

“Bij het veldrijden rijden de mannen en de vrouwen niet op hetzelfde moment”, duidt Van Langehove. “Dat is voor ons een pak makkelijker om het in beeld te brengen en voor de kijker duidelijker om te volgen. Op de weg is het niet zo eenvoudig. Daar duren de wedstrijden ook een pak langer en moeten we bovendien extra middelen inzetten om niets te missen. En dat maakt het kostenplaatje duurder.”

Maar het is niet uitgesloten dat in de nabije toekomst de vrouwen een even prominente rol krijgen in de voorjaarsklassiekers als in het veldrijden. “Maar dan moeten de wedstrijden wel waardevol genoeg zijn met een aantrekkelijk deelnemersveld”, vindt Van Langenhove. “Al zijn wij er ook van overtuigd dat een live-uitzending van de vrouwen die van de mannen alleen maar kan versterken.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen