© AFP

HERBELEEF. Vluchter Benjamin Thomas blijft peloton voor in Giro en bezorgt Cofidis eerste zege van het seizoen

Geen sprinter, maar wel vluchter Benjamin Thomas heeft de vijfde rit in deze Giro gewonnen. Op tachtig kilometer van de aankomst ging hij er met drie metgezellen vandoor. Het peloton deed wat het kon, maar kon het gat op de vier niet meer dichten. Voor Cofidis is het de eerste zege van het seizoen.

aofo
Achtste plaats voor Tim Merlier

Tim Merlier sleept nog een achtste plaats uit de brand. De spurt van het peloton is gewonnen door Jonathan Milan voor Caleb Ewan en Phil Bauhaus. Tim Merlier wordt achtste en houdt Olav Kooij en Madis Mihkels.  
De Fransman houdt Michael Valgren af en wint de vijfde etappe van deze Giro. Hij bezorgt zo Team Cofidis de zege.  
Linke Italiaan

Pietrobon is een linkadoor van dienst. Hij zit al een hele tijd in de wielen en snelt nu weg. Is de Italiaan op weg naar de zege?  
Rode vod

De vier vluchters stomen onder de rode vod door. Ze hebben nog steeds een bonus van 22 seconden. Het peloton gaat het niet redden.  
Stroomstoot 

We krijgen een laatste stroomstoot in het peloton. Er liggen nog wat linke bochten en dit speelt in het voordeel van de vluchters. Wie knalt het laatste gat dicht?   
Tempobeulen

Valgren, Thomas en Paleni schudden nog een keertje aan de boom. Pietrobon is de zandzak van dienst. We komen bijna in de straten van Lucca.  
40 seconden

Neen, het zit er niet zo goed uit voor het peloton. Ze moeten nog steeds een kloof van 40 seconden dichten.   
Spannend

De vier voorin maken het wel spannend. Het peloton komt niet echt dichter. We zien ook de blauwe trui van Lilian Calmejane aan het werk. De ploeg verloor gisteren Biniam Girmay en vandaag Adrien Petit. 
Treintjes

De treintjes worden op de rails gezet. Visma-Lease a Bike stuurt Edoardo Affini naar het front. De Italiaan kan een aardig stukje hardrijden en hij werkt nu in dienst van Olav Kooij.

45 seconden

Echt veel dichter komt het peloton niet. Op 10 kilometer van het einde bedraagt het verschil met het peloton nog steeds 45 seconden. Jonathan Milan heeft ploegmakkers Edward Theuns en Jasper Stuyven rond zich.  
Volk op komst

De troepen van Patrick Lefevere zetten dan maar Josef Černý aan het werk. Voorin wordt er niet gewacht en draait de ketting strak rond. Het wordt zo een dubbeltje op zijn kant.  
Hommeles in peloton

In het peloton wordt er veel gediscussieerd. De mannen van Soudal Quick-Step lijken niet meer mee te werken. Misschien voelt Tim Merlier zich niet al te best. De ploeg van Lidl-Trek zoekt steun want ze blijven op 50 seconden van de vier hangen. Is er een verrassing in de maak?  
Thomas De Gendt: altijd wel in voor een grapje of woordspeling 
Bergpunten voor Valgren

De Deen knalt stevig door. Hij ruikt misschien wel ritwinst. De vier voorin houden goed stand en rijden nog steeds een minuut voor het peloton uit. In één ruk rijden de renners nu naar Lucca.   
Geen moordend tempo

Echt gevlamd wordt er niet in het peloton. Dit is goed nieuws voor de spurters Merlier, Gaviria, Ewan en Jakobsen die eerder in deze etappe wel moesten passen op de eerste klim van de dag.  
De vier koplopers hebben nog steeds een minuut bonus. Gaan de mannen van Alpecin-Deceuninck opnieuw aan de boom schudden om spurters overboord te gooien? 
Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer