Advocaat Kucam ontkent alle beschuldigingen

© BELGA

De onderzoeksrechter heeft Mekilan Kucam (N-VA) aangehouden voor de fraude met humanitaire visa. Het Mechelse gemeenteraadslid wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Via zijn advocaat ontkent hij alles.

es, evg

De 44-jarige Kucham werd dinsdag eerder opgepakt in het kader van een gerechtelijk onderzoek en is nu ook aangehouden. Melkam Kucam zei in zijn politieverhoor dat hij onschuldig is.

'Mijn cliënt heeft nooit geld gevraagd of aangenomen en hij heeft niemand ooit afgeperst. Hij is volkomen onschuldig.', zegt zijn advocaat Frank Coel. Volgens Coel is Kucam erg aangeslagen door wat er de voorbije dagen is gebeurd.

Aan de VRT vertelde de advocaat dat Kucam denkt dat mensen misschien wel geld hebben betaald aan passeurs en reisbureaus die hen hielpen om van Syrië of Irak naar ons land te reizen. Kucam zou dit trouwens zelf aan het kabinet van Theo Francken hebben laten weten.

Het gerecht onderzocht al enkele maanden of de man als tussenpersoon grof geld verdiende aan het verkopen van humanitaire visa. Hij zou voor visa bedragen van 2.000 tot 10.000 euro gevraagd hebben aan christenen uit Syrië en Irak, hoewel de administratieve kost zo'n 350 euro bedraagt. Zo'n 207 vluchtelingen regelde de N-VA'er, volgens ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Frankcen (N-VA). Kucam diende bij het kabinet lijsten met namen in.

Sociale woningen

Kucam was naast gemeenteraadslid in Mechelen ook voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Klemo. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) laat onderzoeken Kucam fraude gepleegd heeft met sociale woningen. ‘Met wat we van de man weten, wil ik onderzoeken of er ook geen onregelmatigheden gebeurd zijn bij Klemo,’ zei Homans aan Het Nieuwsblad. ‘We willen controleren of er geen verdachte toewijzingen zijn geweest, afwijkingen van de wachtlijst en of bepaalde nationaliteiten niet voorgetrokken zijn.’ Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat er bij Klemo fraude gepleegd is.